UAE bebas koronavirus, kata menteri kesihatan [ 5m ago ]

Senarai Berita ARKIB

Am | Ekonomi | Politik | Sukan | Rencana | Dunia | MTDC


MED, MTDC bekerjasama bantu persiap PKS ke arah teknologi digital

BANGI, 9 Dis -- Kementerian Pembangunan Usahawan (MED) menjalinkan kerjasama dengan Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) untuk membantu mempersiapkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) beralih kepada penggunaan teknologi digital dalam perniagaan.

MTDC, CADS jalin kerjasama bimbing bakat sains data bagi Industri 4.0

SERDANG, 14 Nov-- Malaysian Technology Development Corporation (MTDC) menjalinkan kerjasama dengan Pusat Sains Data Gunaan (CADS) bagi bidang sains data serta pengkhususan dan kemahiran analisis dan kepintaran buatan (AI).

'Pico hydro' jana tenaga elektrik guna sungai kecil, air longkang

Oleh Nurunnasihah Ahmad Rashid

KUALA LUMPUR, 28 Okt  -- Seringkali, apabila membicarakan tentang penjanaan tenaga hidroelektrik, seseorang akan membayangkan perlunya sungai yang besar beserta arus deras dan pembinaan empangan dengan kos pelaburan yang tinggi.

Mismis Oral Care akan tembusi pasaran Brunei, India dan Asia Barat tahun depan

BANGI, 24 Okt -- Rangkaian produk Mismis Oral Care, yang dikomersialkan berdasarkan teknologi yang dibangunkan oleh Lembaga Koko Malaysia (LKM), akan menembusi pasaran baharu iaitu Brunei, India dan Asia Barat pada tahun depan.

Pico Hydro menang cabaran perniagaan MTDC 2019

KUALA LUMPUR, 15 Okt -- Penjanaan tenaga hidroelektrik kurang daripada 5,000 watt seliter, yang dibangunkan oleh kumpulan Pico Hydro daripada Univerisiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), memenangi tempat pertama dalam Cabaran Perniagaan MTDC 2019.

Ekonomi digital jadi platform tingkatkan perdagangan Malaysia kepada US$95 bln menjelang 2030 - WLC

KUALA LUMPUR, 9 Okt  -- World Logistics Council Ltd (WLC), organisasi separa kerajaan perkongsian hasil yang diperbadankan di Ireland, menjangkakan perdagangan Malaysia meningkat sebanyak US$95 bilion menjelang 2030 melalui penyertaan Malaysia dalam platform ekonomi digital dikenali sebagai Sistem Aplikasi Ekonomi Digital Dimensi Pelbagai (MDDEAS ).

D-8 sasar taman perindustrian teknologi tinggi pertama di Malaysia pada akhir 2020

KUALA LUMPUR, 2 Okt -- Kumpulan Kerjasama Ekonomi Lapan Negara Membangun (D-8) mencadangkan penubuhan taman perindustrian teknologi tinggi pertamanya di Malaysia pada akhir 2020.