Koronavirus tidak beri implikasi kepada ekonomi Malaysia setakat ini - Azmin [ 7m ago ]

Senarai Berita ARKIB

Am | Ekonomi | Politik | Sukan | Rencana | Dunia | MTDC


Koronavirus tidak beri implikasi kepada ekonomi Malaysia setakat ini - Azmin

KUALA LUMPUR, 28 Jan  -- Kluster 2019 Novel Koronavirus tidak memberi sebarang implikasi kepada ekonomi Malaysia setakat ini tetapi akan menjejaskan pertumbuhan negara sekiranya penularannya berterusan, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali. 

Petronas bekerjasama dengan Agrobank tawar pembiayaan mikro bernilai RM100 juta

KUALA LUMPUR, 28 Jan  -- Petroliam Nasional Bhd (Petronas) menjalin kerjasama strategik dengan Agrobank untuk menawarkan pembiayaan mikro bernilai RM100 juta kepada usahawan mikro berpendapatan 40 peratus terendah (B40) dalam sektor pertanian dan asas tani.

Usaha berterusan telah meletakkan MSPO di persada antarabangsa

KUALA LUMPUR, 28 Jan -- Usaha berterusan pelbagai pihak dalam memperkukuh industri sawit negara, akhirnya membuahkan hasil apabila persijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) kini diiktiraf pelbagai pihak di persada antarabangsa. 

R&D giat dijalankan untuk pacu aktiviti hiliran pelbagai komoditi

KUALA LUMPUR, 28 Jan – Kementerian Industri Utama telah menjalankan pelbagai usaha bagi meningkatkan aktiviti ekonomi menerusi kajian dan penyelidikan (R&D), termasuk dalam aktiviti hiliran bagi industri seperti getah, kayu, koko, lada dan kenaf. 

Emirates terbang ke Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 28 Jan  -- Emirates akan melancarkan perkhidmatan harian dari Dubai ke LapanganTerbang Antarabangsa Pulau Pinang, melalui Singapura, mulai 9 April, 2020.

India pelawa bidaan untuk jualan syarikat penerbangan negara yang merugikan

NEW DELHI, 27 Jan -- Kerajaan India akan menjual 100 peratus Air India untuk keluar daripada perniagaan yang mencatat kerugian besar.

Teruskan pembaharuan untuk pastikan kemajuan dalam usaha banteras rasuah

Oleh Mohd Iswandi Kasan Anuar

KUALA LUMPUR, 27 Jan -- Pencapaian positif Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah 2019 menerusi pembaharuan struktur yang bermakna, perlu terus diberi keutamaan, menurut ketua korporat dan kumpulan pemikir.