Penyelidik Israel bangunkan cip silikon untuk masukkan ubat alzheimer ke dalam otak [ 11m ago ]

Senarai Berita ARKIB

Am | Ekonomi | Politik | Sukan | Rencana | Dunia | MTDC


Hutang awam kerajaan negeri Melaka turun RM3.6 juta tahun lepas

Oleh Shaidathul Suhana Ros

MELAKA, 18 Nov -- Jumlah hutang awam kerajaan negeri Melaka pada tahun lepas menurun RM3.6 juta atau 0.4 peratus kepada RM839.69 juta, berbanding RM843.29 juta pada 2017, kata Ketua Audit Negara Datuk Nik Azman Nik Abdul Majid.

Jual umbut tuhau bagi jana pendapatan ketika harga getah, kelapa sawit jatuh

KENINGAU, 18 Nov -- Tatkala pekebun merungut mengenai isu kejatuhan harga komoditi khususnya getah dan kelapa sawit, berlainan pula pendekatan Eka @ Timang Agaras dan suaminya Sirut Sumiloh, 53, dalam menghadapi isu itu apabila menukar haluan dengan berniaga umbut tuhau bagi meneruskan kelangsungan hidup mereka sekeluarga.

Sabah berpotensi jadi pengeluar produk makanan negara

KOTA BELUD, 18 Nov -- Sabah berpotensi menjadi pembekal produk makanan kepada penduduk di negara ini kerana mempunyai kawasan tanah yang luas untuk aktiviti penanaman.

Dua rakan karib maut dihempap treler

ALOR GAJAH, 18 Nov -- Dua rakan karib maut setelah kereta yang mereka naiki dihempap sebuah treler membawa muatan bahan kimia dari arah bertentangan di Kilometer 204.5 Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) arah utara kira-kira 7.45 malam tadi.

Jangan sesuka hati naikkan harga ketika musim cuti sekolah - exco

KUALA TERENGGANU, 18 Nov -- Golongan peniaga diingatkan agar tidak mengambil kesempatan menaikkan harga barangan dan makanan dengan sesuka hati pada musim cuti sekolah ini.

MOA sasar 1,200 usahawan agropreneur muda tahun hadapan

KOTA BELUD, 18 Nov -- Kementerian Pertanian dan Industri Asas (MOA) menyasarkan 1,200 usahawan di bawah program agropreneur muda berjaya dilatih pada tahun hadapan.

Gangguan sistem operasi KLIA antara tumpuan Dewan Rakyat hari ini

KUALA LUMPUR, 18 Nov -- Gangguan sistem operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini dijangka akan menjadi tumpuan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.