KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) -- Polis menahan dua lelaki kerana disyaki terlibat sindiket pengedaran dadah jenis 3,4 Methylenedioxymethamphetamine (MDMA) yang dicampurkan dalam minuman herba, dalam satu serbuan di sebuah apartment di Jalan Yap Kwan Seng pada Khamis lepas.
Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Sulizmie Affendy Sulaiman berkata dalam serbuan kira-kira 10.20 malam itu, polis turut merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM251,000.
“Antara yang dirampas ialah 503 botol cecair disyaki dadah jenis MDMA dengan anggaran berat 239.5 kilogram, 298 gram serbuk MDMA, 20 gram dadah jenis Erimin 5 dan 19.6 gram ketamin.
“Dengan jumlah itu, ia boleh digunakan oleh 3,631 penagih dadah,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, di sini hari ini.
Beliau berkata hasil ujian saringan air kencing mendapati dua suspek berumur 30 dan 32 tahun itu positif ketamin, selain seorang daripada mereka memiliki rekod jenayah lampau berkaitan dadah.
“Suspek pertama (berusia 30 tahun) direman hingga 30 Sept manakala suspek kedua berusia 32 tahun direman hingga 2 Okt bagi membantu siasatan kes mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.
“Polis turut menyita dua kenderaan bernilai RM50,000 dan wang tunai RM140 dipercayai hasil kegiatan pengedaran dadah, menjadikan keseluruhan nilai rampasan dan sitaan RM301,140,” katanya.
Sulizmie Affendy berkata sindiket itu dipercayai menyasarkan pasaran pusat hiburan sekitar Lembah Klang dan beroperasi sejak awal tahun ini dengan modus operandi menyewa rumah melalui aplikasi dalam talian sebagai lokasi pemprosesan dadah.
“Kedua-dua individu yang ditahan bertindak sebagai penghantar dan dibayar kira-kira RM100 bagi setiap penghantaran. Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik IPD Dang Wangi masih giat memburu saki baki anggota sindiket yang masih bebas,” katanya.
-- BERNAMA
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial