AM

KPT, Yayasan Hasanah Perkukuh Kerjasama Bangunkan Bakat Negara

29/06/2026 11:57 PM

KUALA LUMPUR, 29 Jun (Bernama) -- Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) berhasrat memperkukuh kerjasama strategik dengan Yayasan Hasanah, bagi memperluas akses kepada pendidikan berkualiti serta melahirkan lebih ramai bakat terbaik negara.

Menterinya Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata perkara itu dibincangkan dalam pertemuan dengan Yayasan Hasnah di bawah Khazanah Nasional Bhd, yang memfokuskan pembangunan pendidikan, komuniti, alam sekitar, seni dan budaya serta pembangunan kapasiti.

“Dalam pertemuan ini, saya diberi taklimat mengenai Program Biasiswa Khazanah Watan dan Khazanah Equity Pathway, yang bertujuan memperluas akses kepada pendidikan berkualiti serta membuka lebih banyak laluan kepada pelajar Malaysia untuk membangunkan potensi bakat.

“Sejak ditubuhkan pada tahun 2006, Yayasan Khazanah telah memainkan peranan penting dalam membangunkan modal insan negara, dengan menyediakan biasiswa, latihan kepimpinan dan pembangunan bakat kepada lebih 1,792 pelajar,” katanya menerusi hantaran di Facebook, malam ini.

Beliau berharap kerjasama strategik antara KPT dan Yayasan Hasanah dapat terus diperkukuh, bagi melahirkan lebih ramai bakat terbaik negara yang mampu memacu pembangunan Malaysia pada masa hadapan.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan