GUA MUSANG, 26 Okt (Bernama) -- Warga Perumahan MGH bandar Gua Musang di sini digemparkan dengan 'kehadiran' seekor gajah yang berkeliaran di penempatan itu awal pagi ini.
Muhamad Faez Azmi, 28, yang merakamkan kejadian itu berkata dia terjaga kira-kira 4.30 pagi apabila terdengar bunyi deruman haiwan itu di hadapan rumahnya.
"Saya sempat merakam gambar dan video kejadian gajah yang dianggarkan setinggi tiga meter dari beranda rumah dan menghantar gambar itu ke kumpulan WhatsApp perumahan untuk makluman jemaah masjid bagi mengelak mereka terserempak dengan haiwan itu.
"… gajah berkenaan dilihat membawa sebiji kelapa di dalam mulutnya," katanya ketika ditemui pemberita di Perumahan MGH, hari ini.
Seorang lagi penduduk Ruzaini Bakar, 51, berkata ini kali pertama insiden seumpama itu berlaku di kawasan perumahan tersebut.
“Kami tidak menyangka akan ada kejadian gajah masuk ke kawasan rumah yang terletak di bandar Gua Musang.
"Pihak anggota Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) telah datang pagi tadi, diharapkan tindakan segera diambil supaya penduduk lebih selamat," katanya.
Sementara itu, Pengarah Perhilitan Kelantan Mohamad Hafid Rohani mengesahkan pihaknya telah menerima aduan berhubung kejadian tersebut.
"Sejurus menerima aduan penduduk anggota kami terus mengenal pasti tempat kejadian untuk meninjau keadaan," katanya.
-- BERNAMA
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial