BERITA COVID–19   Pekerja kilang lari belakang premis, panjat pagar takut diberkas pihak berkuasa | KKMM fokus tingkat komunikasi jayakan Pelan Pemulihan Negara | Lapan individu dikompaun RM24,000 kerana berkumpul adakan aktiviti persilatan | TNB tumpu empat aspek sokong Pelan Pemulihan Negara | Pakej rangsangan: Perak umum tambahan RM6.2 juta bantu golongan terjejas | 
EKONOMI

Peluasan insentif industri auto rangsang syarikat tempatan lakukan pengembangan -- MIDA

27/04/2021 10:58 PM

KUALA LUMPUR, 27 April -- Peluasan dan peningkatan insentif industri automotif oleh kerajaan akan menarik lebih banyak syarikat tempatan untuk mencari peluang pengembangan dengan meneroka produk berteknologi tinggi baharu dan tokokan nilai tinggi di samping mengembangkan rantaian bekalan mereka di rantau ini. 

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) berkata insentif baharu itu tepat pada masanya kerana industri automotif di ASEAN sedang berkembang pesat dengan negara-negara terus menginovasikan dasar dan strategi bagi menarik pelaburan terutamanya bagi kenderaan elektrik. 

“Malaysia mengharapkan kesan limpahan positifnya seperti pekerjaan bernilai tinggi, peningkatan aktiviti penyelidikan dan pembangunan serta pindahan teknologi dan pengetahuan kepada ekosistem industri tempatan,” katanya. 

Selain itu, MIDA berkata, ini akan mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai destinasi pelaburan menarik bagi pemain industri automotif di seluruh dunia dan hab bagi kenderaan cekap tenaga.

Menurut agensi itu, meskipun objektif utama insentif yang diperluaskan itu adalah untuk menggalakkan pelaburan dana kenderaan cekap tenaga, skop aktiviti tambahan kini layak mendapat insentif industri automotif. 

“Ia merangkumi pelbagai produk berteknologi tinggi dan bernilai tinggi termasuk kenderaan generasi seterusnya, kenderaan elektrik dan komponen berkaitan serta komponen teras dan kritikal,” katanya. 

MIDA berkata berikutan struktur industri automotif yang kompleks di rantaian nilainya, kerajaan mengkaji semula keperluan kriteria tokokan nilai sebagai sebahagian daripada skim insentif dipertingkat. 

Permohonan bagi insentif itu dibuka sehingga 1 Dis, 2025, dan syarikat yang layak digalakkan untuk menyerahkan permohonan kepada MIDA dengan segera.

“Sejak 2014 sehingga sekarang, kerajaan menerusi MIDA telah menilai dan meluluskan insentif cukai bagi 13 projek automotif dengan pelaburan bernilai RM4.6 bilion,” katanya.

-- BERNAMA


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamatadio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan