DUNIA

KOREA SELATAN GANTUNG PAKATAN KETENTERAAN 2018 DENGAN KOREA UTARA BERIKUTAN INSIDEN BELON

03/06/2024 11:49 PM

SEOUL, 3 Jun (Bernama-Yonhap) -- Majlis Keselamatan Negara (NSC) Presiden Korea Selatan pada Isnin memutuskan untuk menggantung pakatan ketenteraan antara Korea pada 2018 sehingga sikap saling mempercayai dengan Korea Utara dipulihkan.

Keputusan ini dibuat berikutan insiden terkini Korea Utara yang melancarkan belon berisi sampah ke Korea Selatan, menurut agensi berita Yonhap.

Mesyuarat NSC, yang dipengerusikan Timbalan Prinsipal Penasihat Keselamatan Negara, Kim Tae Hyo menekankan bahawa tindakan Korea Utara telah mendatangkan bahaya dan ancaman sebenar kepada rakyat Korea Selatan serta memberi kesan negatif terhadap kesiapsiagaan tentera.

"Langkah ini akan membolehkan latihan ketenteraan berhampiran Garisan Sempadan Tentera, yang sebelum ini dihadkan oleh perjanjian, membolehkan tindak balas yang lebih mencukupi dan segera terhadap provokasi Korea Utara.

Kami telah memutuskan untuk mengemukakan cadangan untuk menggantung keseluruhan keberkesanan Perjanjian Ketenteraan 19 September sehingga sikap saling mempercayai antara kedua-dua Korea dipulihkan," kata pejabat presiden.

Beliau berkata kerajaan komited untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi nyawa dan keselamatan rakyatnya.

Sejak Khamis, Korea Utara telah menghantar hampir 1,000 belon berisi sampah ke Selatan, sebagai tindak balas terhadap aktivis Korea Selatan yang menghantar risalah propaganda yang mengutuk rejim Utara.

Walaupun tiada korban manusia dilaporkan, beberapa belon menyebabkan kerosakan harta benda, termasuk cermin depan kenderaan yang pecah.

Perjanjian 2018, yang bertujuan mengurangkan ketegangan di sepanjang sempadan, pada dasarnya tidak berkesan selepas Korea Utara menjalankan latihan tembakan artileri berhampiran pulau-pulau sempadan barat pada Januari. 

-- BERNAMA-YONHAP

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan