EKONOMI

PM ANWAR MAHU PRODUK KEWANGAN ISLAM JADI TERAS PEMBANGUNAN EKONOMI - FAHMI

29/05/2024 06:02 PM

PUTRAJAYA, 29 Mei (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu produk kewangan Islam seperti sukuk dibangunkan supaya menjadi antara produk penting dan teras untuk pembangunan sektor ekonomi kewangan Islam.

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata hasrat itu dinyatakan oleh Perdana Menteri dalam mesyuarat Kabinet hari ini.

 Beliau berkata pada masa ini, tumpuan banyak difokuskan kepada produk dan pensijilan halal.

“Namun, kejayaan dan keupayaan Malaysia untuk membangunkan produk kewangan yang bersifat Islamik ini perlu kita berikan tumpuan pada masa depan.

“Ini kerana kita tahu dan sedar produk kewangan seperti sukuk bukan hanya diminati tetapi sudah pasti pasarannya besar. Kita perlu beri fokus kepada aspek ini,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Kabinet di sini hari ini.

Fahmi yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan berkata Perdana Menteri turut menyentuh dan memberi pandangan mengenai beberapa perkara seperti Pelan Strategik Semikonduktor Kebangsaan (NSS) dan Forum Global Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) dalam mesyuarat hari ini.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan