AM

BEKAS WARTAWAN, NOVELIS SALMI MANJA MENINGGAL DUNIA

26/12/2023 10:18 PM

KUALA LUMPUR, 26 Dis (Bernama) -- Bekas wartawan, penyair dan novelis dalam kalangan pengarang wanita profesional generasi pertama di Malaysia, Datin Seri Saleha Abdul Rashid atau lebih dikenali sebagai Salmi Manja meninggal dunia hari ini.

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menerusi hantaran di Facebook hari ini memaklumkan, Allahyarham Saleha, 87, yang juga isteri kepada Sasterawan Negara Datuk Seri Dr A. Samad Said menghembuskan nafas terakhir kerana sakit tua di kediamannya di Subang Jaya tengah hari tadi.

Anak Allahyarham, Helmy Samad turut mengesahkan perkara itu menerusi hantaran di Facebook dan memaklumkan jenazah ibunya dimandi dan disolatkan di Masjid Al-Irsyad, Subang Jaya sebelum dikebumikan selepas solat isyak di Tanah Perkuburan USJ22.

Selain dikenali sebagai isteri kepada Sasterawan Negara itu, karya Allahyarham amat kental dengan isu wanita dan kewanitaan serta keislaman, di samping merupakan ahli Angkatan Sasterawan '50 (ASAS 50).

Antara karya novel Allahyarham Saleha adalah Hari Mana Bulan Mana dan Sayang Ustazah Sayang serta beberapa novel lain, antologi cerpen dan antologi puisi.

Allahyarham juga pernah diangkat sebagai Karyawan Bulan Ini Dewan Sastera.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan