AM

VAKSIN COVID: PENERIMA 60 TAHUN, SINOVAC 18 TAHUN KE ATAS PERLU DAPATKAN DOS PENGGALAK SEBELUM FEBRUARI 2022

16/12/2021 07:06 PM

KUALA LUMPUR, 16 Dis -- Penerima vaksin COVID-19 berusia 60 tahun ke atas tanpa mengira jenis vaksin dan penerima vaksin Sinavoc berusia 18 tahun ke atas perlu mendapatkan dos penggalak selewat-lewatnya Februari tahun depan bagi mengekalkan status lengkap vaksin mereka.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata cadangan tersebut telah disahkan oleh Mesyuarat Jawatankuasa Petugas Khas Imunisasi COVID-19 - Booster (CITF-B) pada 8 Dis lepas.

“Sekiranya tidak berbuat demikian, status anda akan berwarna putih dan tidak divaksin sepenuhnya di MySejahtera,” katanya pada sidang media di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Beliau berkata individu tersebut juga tidak layak untuk menerima kemudahan yang diberikan kepada penerima dos lengkap vaksin COVID-19.

Sementara itu, Khairy berkata Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Mega akan diaktifkan semula bagi mempercepatkan pemberian dos penggalak.

Khairy berkata berikutan pengesanan kes kedua varian Omicron di negara ini, prosedur operasi standard (SOP) tambahan telah digariskan bagi mengekang penularan varian membimbangkan itu.

SOP tersebut menyatakan pengembara yang kembali dari United Kingdom mesti melakukan ujian pengesanan kendiri setiap hari sepanjang menjalani tempoh kuarantin dan melaporkan keputusan ujian tersebut dalam aplikasi MySejahtera (tempoh kuarantin adalah tujuh hari bagi yang telah lengkap vaksinasi dan 10 hari bagi yang tidak lengkap vaksinasi).

Selain itu, katanya, lebih banyak negara berisiko tinggi yang akan diumumkan dan dimasukkan ke dalam senarai negara berisiko tinggi, pengembara yang tiba dari negara-negara ini akan dipakaikan gelang pengawasan digital sepanjang tempoh kuarantin.

Khairy berkata terkini Nigeria disenaraikan di dalam negara berisiko tinggi menjadikan terdapat sembilan negara disenaraikan sebagai berisiko tinggi.

Sebelum ini, KKM menyenaraikan lapan lagi negara berisiko tinggi iaitu Amerika Syarikat, Denmark, Australia, Perancis, Norway, India dan Kanada.

Manakala lapan negara dikenakan sekatan iaitu Afrika Selatan, Botswana, Mozambique, Namibia, Malawi, Zimbabwe, Lesotho dan Eswatini.            Sementara itu, Khairy berkata penganjuran sambutan tahun baru 2022 secara besar-besaran adalah tidak dibenarkan.

“Bagi sambutan tahun baru dan perayaan Krismas kecil-kecilan bersama keluarga dan rakan, ujian pengesanan COVID-19 sebelum menghadiri sambutan tersebut perlu dilakukan,” katanya.

Terdahulu, Khairy memaklumkan Malaysia mengesan satu lagi kes varian Omicron membabitkan seorang kanak-kanak perempuan warganegara berumur lapan tahun, yang tiba dari Lagos, Nigeria pada 5 Dis lepas.

Kes pertama dikesan 3 Nov lepas melibatkan seorang pelajar warga asing berusia 19 tahun. 

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan