KUALA LUMPUR, 1 Sept (Bernama) -- Transaksi Penghargaan Sumbangan Asas Rahmah (SARA) mencecah RM110 juta dalam tempoh dua hari pelaksanaannya bermula semalam.
Menurut kenyataan Kementerian Kewangan (MOF), hingga 9.30 malam tadi, lebih 900,000 rakyat telah menyempurnakan perbelanjaan berjumlah RM60 juta di seluruh negara.
"Secara keseluruhan, lebih 1.7 juta penerima berjaya berbelanja dalam tempoh dua hari, dengan nilai jualan mencecah RM110 juta di seluruh negara," menurut kenyataan itu, malam ini.
Menurut MOF, peningkatan kapasiti sistem yang dilaksanakan MyKasih susulan ledakan transaksi semalam membolehkan 20 peratus lebih banyak transaksi diproses pada hari kedua.
Bagaimanapun, sistem masih mencatatkan kesesakan pemprosesan di beberapa lokasi, termasuk pasar raya besar di bandar ketika waktu puncak antara 1 tengah hari hingga 2.30 petang.
"Bagi menguruskan situasi ini, petugas MyKasih telah ditempatkan di pasar raya besar untuk membantu menyelesaikan isu secara terus di lapangan dan memberikan sokongan kepada peniaga," menurut kenyataan itu.
Kementerian turut menasihatkan orang ramai supaya merancang pembelian pada waktu bukan puncak, seperti waktu pagi pada hari bekerja bagi mengelakkan kesesakan sekali gus melancarkan urusan pembelian.
Kredit RM100 Penghargaan SARA yang disalurkan ke dalam MyKad penerima kekal sah hingga 31 Dis tahun ini dan boleh digunakan pada lebih 7,300 premis runcit berdaftar di seluruh negara.
-- BERNAMA
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial