BELANJAWAN 2025 > BERITA

Dana RM1 Juta Perkukuh KLFA - Presiden

12/07/2025 10:57 PM

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) -- Peruntukan RM1 juta yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur (KLFA) bakal dimanfaatkan sebaiknya bagi memperkasakan persatuan itu.

Presidennya Syed Yazid Syed Omar berkata sebarang keputusan berkaitan penggunaan dana itu akan dibawa dan diputuskan dalam mesyuarat bersama barisan Exco persatuan.

“Ya, saya tak jangka atas sumbangan tadi. Tapi kita bersyukur, Alhamdulillah...macam saya cakap kali ni KLFA kita ada Exco...apa-apa pun akan dibawa ke dalam mesyuarat,” katanya sambil menambah pihaknya akan menjaga KLFA dengan lebih baik.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Jubli Emas 50 Tahun Persatuan Bola Sepak Kuala Lumpur di Bangsar South City di sini, malam ini. 

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ucapannya pada majlis itu mengumumkan peruntukan dana RM1 juta kepada KLFA.

Sementara itu, Penaung KLFA Datuk Fahmi Fadzil dalam ucapannya berkata bola sepak perlu menjadi medium perpaduan rakyat serta pemangkin kepada mobiliti sosial dalam kalangan belia kota.

Beliau berkata KLFA akan memberi tumpuan pada memperkukuh pembangunan akar umbi bola sepak khususnya membabitkan pemain bawah 12, 14 dan 16 tahun dengan pendekatan rentas kaum dan memberi keutamaan kepada anak-anak daripada keluarga B40.

“KLFA sedang mengukuhkan kerjasama strategik dengan pelbagai pihak termasuk Kementerian Pendidikan dalam memperkasakan bola sepak peringkat sekolah, Kementerian Belia dan Sukan bagi pembangunan jurulatih serta program belia. 

“…dan juga komuniti setempat agar padang dan kemudahan awam dapat dimanfaatkan menyeluruh,” katanya. 

-- BERNAMA 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2025 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan