BERITA COVID–19   Kes COVID-19 meningkat, Itali perketat protokol kesihatan | Canberra hadapi gelombang baharu COVID-19 - Kementerian Kesihatan | Singapura lapor kematian pertama bawah umur 12 tahun akibat COVID-19 | Tiada SOP tambahan laksana ibadah korban tahun ini - MAIK | COVID: Kes baharu meningkat, kematian menurun minggu lalu - Noor Hisham | 
COVID-19

Banduan British tiada gejala COVID-19 - Pegawai Kesihatan Thai

13/02/2020 12:12 AM

Oleh Linda Khoo Hui Li

BANGKOK, 12 Feb -- Banduan British yang pengsan di penjara United Kingdom (UK) yang disyaki dijangkiti COVID-19 telah menjalani pemeriksaan perubatan dan menunjukkan tidak mempunyai gejala virus itu sebelum diekstradisi.

Pengarah Jabatan Kawalan Penyakit Thailand Dr Sophon Iamsirithawon berkata lelaki berumur 31 tahun itu diekstradisi pada 27 Jan lepas.

“Lelaki itu sihat dan tidak demam. Dia berupaya untuk perjalanan jauh. Dia dibawa balik ke UK dua minggu lepas dan mungkin dijangkiti virus di tempat lain. Bagaimanapun, kami sedang menunggu maklumat daripada UK,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Banduan British itu ditahan di Pattaya pada 1 Nov tahun lepas atas kesalahan berkaitan dadah, dilaporkan pengsan di HM Prison Bullingdon di Oxfordshire pada Isnin.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Koreksional Thailand Naras Savestanan berkata jabatan itu telah mengambil semua langkah pencegahan terhadap COVID-19, nama rasmi bagi novel koronavirus 2019 seperti yang diumumkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), di semua penjara di negara itu.

“Terdapat 374,406 banduan di Thailand. Kami tidak menerima sebarang laporan mengenai banduan yang dijangkiti virus itu,” katanya.

Pada masa ini, terdapat 33 kes disahkan di Thailand dengan 11 daripadanya telah sembuh sepenuhnya dan dibenarkan pulang manakala 22 lagi masih berada di hospital.

-- BERNAMA

 

 

 


 


Bernama menyediakan sumber terkini maklumat berita sahih dan komprehensif kepada umum dan agensi media. Berita kami dipaparkan di laman web www.bernama.com ; siaran BERNAMA TV: Saluran Astro 502, Saluran unifi TV 631, Saluran MYTV 121 IFLIX; dan siaran Bernama Radio di frekuensi FM93.9 bagi Lembah Klang, Johor (FM107.5), Kota Kinabalu (FM107.9) and Kuching (FM100.9).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2022 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan