BERITA COVID–19   MOSTI diminta tangguh umum maklumat yang diperoleh daripada HIDE | PKP beri impak bekalan darah di Sabah | Situasi COVID-19 di Besut membimbangkan, penduduk dinasihat had pergerakan, patuh SOP | Varian baharu COVID-19 bawa gejala lebih teruk - KP Kesihatan | COVID-19: Ketua Pemuda PAS Selangor tidak kritikal - DPPNS | 
AM

COVID: Thailand catat kes harian tertinggi

11/04/2021 06:54 PM

BANGKOK, 11 April -- Thailand pada Ahad mencatat 967 kes baharu COVID-19 yang merupakan angka tertinggi sejak penularan virus itu pada Januari tahun lepas, menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan di negara tersebut setakat ini ialah 32,625.

Menurut kenyataan Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA), tiada kematian baharu dilaporkan dalam tempoh 24 jam lepas dan jumlah korban akibat virus itu kekal 97 orang.

Daripada 967 kes baharu, 964 merupakan jangkitan tempatan termasuk 530 yang mendapatkan rawatan di hospitals dan 434 melalui pengesanan kes aktif.

Kenyataan itu menyebut tiga kes import dilaporkan iaitu masing-masing satu dari Malaysia, Emiriah Arab Bersatu dan Perancis.

“Sejumlah 53 pesakit dibenarkan keluar dari hospital pada Ahad manakala 4,314 lagi masih menerima rawatan,” menurut kenyataan itu.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengawalan Penyakit Dr Sophon Iamsirithaworn berkata kluster kelab malam di Bangkok kini menular dengan pantas ke wilayah lain di negara itu.

“Situasi di negara ini semakin membimbangkan,” katanya memetik laporan akhbar Bangkok Post.

Meskipun berlaku peningkatan baharu dalam jumlah kes COVID-19, media tempatan melaporkan bahawa kira-kira 50,000 orang melakukan perjalanan dari Bangkok ke kampung halaman masing-masing pada Jumaat menjelang sambutan tahunan Pesta Songkran yang berlangsung minggu depan iaitu dari 14 hingga 15 April.

Bangkok Post melaporkan bahawa kira-kira 7.3 juta kenderaan dijangka membanjiri jalan raya untuk melakukan perjalanan rentas wilayah mulai Ahad hingga 16 April.

Ahli virologi kanan Universiti Chulalongkorn Dr Yong Poovorawan pula memberi amaran bahawa kes baharu harian boleh meningkat daripada angka ‘puluhan kepada ratusan’ selepas Pesta Songkran.

Kerajaan Thailand tidak mengeluarkan arahan berhubung sekatan perjalanan bagi percutian sempena Pesta Songkran pada tahun ini.

Bagaimanapun, beberapa pihak berkuasa wilayah menetapkan peraturan kuarantin bagi mereka yang melakukan perjalanan dari kawasan berisiko tinggi seperti Bangkok dalam usaha mengekang penularan COVID-19.

-- BERNAMA 

 

 

 


 

© 2021 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan