Rabu, 27 Mei 2020
AM
20/05/2020 02:47 PM

KOTA BHARU, 20 Mei  -- Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan terus memantau 88 penuntutnya yang masih berada di kampus dan tidak pulang berhari raya di kampung sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini.

Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Noor Azizi Ismai,l berkata 50 daripada mereka tinggal di kampus, manakala 38 penuntut tinggal di rumah sewa sekitar universiti.

"Mereka yang tidak pulang ini adalah penuntut dari Sabah, Sarawak dan pelajar antarabangsa. Mereka tidak pulang atas beberapa alasan tertentu termasuk capaian internet yang lemah di tempat mereka untuk membuat tugasan.

"Sepanjang PKP ini, 950 daripada 1,000 penuntut UMK sudah pulang ke rumah masing-masing selepas kerajaan mengumumkan keputusan membenarkan pelajar institut pengajian tinggi (IPT) pulang secara berperingkat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada Kelab Media Kelantan Darul Naim (Kemudi) di Pejabat NSTP, di sini hari ini.

Turut hadir, Presiden Kemudi, Shahnun Hanif Abdullah Suhaimi.

Mengenai pembelajaran normal baharu secara maya sepanjang PKP di kalangan pelajar universiti itu Noor Azizi berkata ia bukan perkara baharu kerana pembelajaran cara itu sudah bermula sejak 2015 namun ia belum dilaksanakan sepenuhnya.

Bagaimanapun katanya dalam keadaan pandemik COVID-19 sekarang ianya menjadi pilihan utama pelajar supaya mereka tidak ketinggalan.

"Sekiranya penuntut kita berhadapan dengan masalah capaian internet yang teruk dan mempunyai masalah kewangan untuk membeli data internet, kami akan bantu, namun bagi kawasan yang tidak mempunyai liputan langsung ia agak sukar untuk mereka," katanya.

-- BERNAMA

MENARIK

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk@bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan