WILAYAH - SARAWAK > BERITA

Enam Lagi Mayat Ditemukan Di Lokasi Nahas Pesawat Di Sulawesi

22/01/2026 05:36 PM

JAKARTA, 22 Jan (Bernama) -- Pasukan mencari dan menyelamat (SAR) gabungan Indonesia menemukan enam lagi mayat dipercayai mangsa pesawat malang ATR 42-500 milik Indonesia Air Transport (IAT) yang mengalami nahas di lereng Bukit Bulusaraung, Sulawesi Selatan.

Seorang pegawai kanan tentera pasukan SAR, Kol. Dody Triyo Hadi berkata setakat 11.46 pagi waktu tempatan, operasi membawa keluar mayat dari lokasi nahas masih dijalankan.

“Lokasi (mayat mangsa) ditemukan dalam lingkungan 50 meter daripada mayat pertama dan kira-kira 250 meter dari puncak bukit,” katanya pada sidang media pada Khamis.

Penemuan terbaharu itu menjadikan jumlah keseluruhan mayat yang ditemukan meningkat kepada sembilan.

Seorang lagi penumpang pesawat peronda Kementerian Hal Ehwal Maritim dan Perikanan masih hilang.

Pesawat itu dilaporkan terputus hubungan dengan kawalan trafik udara sekitar tengah hari pada 17 Jan lepas di Daerah Maros semasa dalam penerbangan dari Yogyakarta ke Makassar.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan