MOSCOW, 18 Jan (Bernama-Sputnik/RIA Novosti) -- Portugal akan mengadakan pilihan raya presiden pada Ahad, dengan 11 calon bersaing untuk peranan yang sebahagian besarnya bersifat simbolik, lapor Sputnik/RIA Novosti.
Marcelo Rebelo de Sousa telah memegang jawatan sejak 2016. Beliau dilarang oleh undang-undang daripada bertanding untuk penggal ketiga berturut-turut.
Antara calon pilihan ialah Luis Marques Mendes, yang disokong oleh Parti Demokratik Sosial yang memerintah, Andre Ventura daripada parti sayap kanan Chega, Antonio Jose Seguro daripada Parti Sosialis, dan Joao Cotrim de Figueiredo daripada parti Inisiatif Liberal yang menyokong perniagaan.
Lebih 11 juta pengundi layak untuk membuang undi. Jika tiada calon memenangi lebih 50 peratus undi pada pusingan pertama, pilihan raya pusingan kedua dijangka diadakan pada 8 Feb.
-- BERNAMA-SPUTNIK/RIA NOVOSTI
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial