KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) -- Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) sedang giat melaksanakan refomasi menyeluruh terhadap ekosistem produktiviti negara. Pendekatan ini berteraskan pemanfaatan kecerdasan buatan (AI) sebagai strategi utama dalam meningkatkan daya saing dan pertumbuhan produktiviti yang mampan.
Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin, melaporkan peningkatan produktiviti buruh sebanyak 1.3 peratus kepada RM24,580 per pekerja pada suku pertama 2025. Kenaikan ini sejajar dengan pertumbuhan KDNK sebanyak 4.4 peratus, menandakan sumbangan langsung produktiviti terhadap ekonomi negara secara menyeluruh.
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial