KOTA KINABALU, 31 Mac (Bernama) -- Kebakaran besar melibatkan longgokan tayar terbuang di tapak pelupusan sampah di Kayu Madang, Telipok di sini tengah malam tadi berjaya dipadam sepenuhnya kira-kira 3.20 petang tadi.
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Daerah Tuaran Kurong Ak Beki berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 12.15 tengah malam sebelum jentera pertama tiba di lokasi kira-kira 21 minit kemudian.
Beliau berkata kawasan terlibat dianggar seluas kira-kira 1.2 hektar dan bomba bertindak menjalankan operasi pemadaman menggunakan dua aliran dengan empat pancutan, manakala sumber air diperoleh daripada jentera Fire Rescue Tender (FRT) dan lori tangki bomba.
"Anggota turut melaksanakan fire break di sekeliling kawasan terlibat dengan bantuan dua jentera berat jenis ekskavator bagi menghalang kebakaran daripada merebak,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.
Beliau berkata sebanyak 30 anggota dari BBP Tuaran, Kota Kinabalu dan Lintas serta Unit Komunikasi terlibat dalam operasi ini sejak tengah malam tadi dengan pemeriksaan lanjut masih dijalankan di lokasi.
-- BERNAMA
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial