DUNIA

Komuniti Di 3 Negara Terima Dana UK £14 Juta Untuk Lindungi Lautan

26/01/2026 03:53 PM

LONDON, 26 Jan (Bernama-PA Media/dpa) -- Komuniti di negara seperti Bangladesh, Filipina, dan Ecuador bakal menerima agihan dana sebanyak £14 juta (US$19 juta) daripada kerajaan United Kingdom (UK) untuk pemuliharaan lautan, lapor PA Media/dpa.

Wang tersebut akan menyokong sekurang-kurangnya lapan projek di kawasan yang menghadapi kesan terburuk perubahan iklim serta kemerosotan kesihatan lautan.

Antaranya termasuk projek di Ecuador untuk memasang lampu LED hijau pada pukat ikan yang boleh dilihat oleh penyu, jerung, pari, dan paus bagi mengelakkan spesies tersebut terperangkap sebagai tangkapan sampingan.

Satu lagi inisiatif akan menyokong syarikat Eco Kolek untuk memperluas sistem pemulihan sisa inklusif bagi mencapai 12,000 isi rumah dan perniagaan kecil di sekitar Bandar Puerto Princesa serta komuniti pulau jiran di Filipina.

Resiko Machine Shop pula akan menggunakan pembiayaan tersebut untuk melancarkan hab kitar semula berkuasa solar yang dipimpin komuniti, juga di Filipina, yang akan menukar sisa plastik marin dan isi rumah menjadi produk untuk kegunaan serta jualan tempatan.

Di Bangladesh, Badabon Sangho akan menerima dana untuk kumpulan dan koperasi nelayan yang diterajui wanita, yang akan berusaha memulihkan habitat, mempromosikan amalan penangkapan ikan mampan, dan memperkasakan pemuliharaan marin.

Adalah dianggarkan bahawa langkah ini akan membantu mengalihkan kira-kira 1,100 tan plastik daripada tapak pelupusan sampah dan persekitaran marin.

Menteri Alam Semula Jadi, Mary Creagh berkata: “Kami sedang menerajui usaha untuk meletakkan penduduk tempatan di seluruh dunia sebagai nadi kepada penyelesaian untuk memulihara lautan yang menjadi sumber makanan, pendapatan, dan perlindungan mereka daripada cuaca ekstrem.

“Projek perintis diterajui komuniti ini akan menyokong keluarga yang terjejas teruk akibat perubahan iklim dengan perubahan yang berterusan, di samping membantu melindungi lautan global kita untuk generasi akan datang.”

Ia merupakan sebahagian daripada pusingan kedua pembiayaan dalam Program Geran Memperkasa Komuniti Lautan dan Alam Semula Jadi (Ocean), bagi menyokong usaha UK dalam menangani perubahan iklim dan kemiskinan global.

Pusingan pertama telah membantu melindungi dan memulihkan lebih 93,000 hektar ekosistem utama - kira-kira saiz 130,000 padang bola sepak, menurut menteri.

Jeremy Huet, pengurus program pemuliharaan di Persatuan Zoologi London (ZSL), yang merupakan antara penerima pembiayaan pada pusingan pertama, berkata: “Tahun lepas kami telah membunyikan penggera amaran untuk terumbu karang secara global, jadi semasa kami memulakan tahun kedua bersama Ocean dengan bekerjasama dengan komuniti di Mozambique, kami berbesar hati melihat lebih banyak pelaburan ke dalam lautan yang kita semua harapkan dan orang ramai yang berada di barisan hadapan dalam melindunginya.

“Projek diterajui komuniti adalah teras kepada membina masa depan yang lebih baik untuk manusia dan alam semula jadi, dan setiap langkah yang kita ambil untuk memulihkan kesihatan lautan kita adalah amat bermakna.”

-- BERNAMA-PA Media/dpa

 

TAG: UK, pembiayaan, pemuliharaan lautan, Bangladesh, Filipina, Ecuador


SKKR KLS


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan