EKONOMI

Pemimpin Berpengaruh Industri Berhimpun Di Energy Asia 2025, Pacu Peralihan Tenaga

15/06/2025 12:24 PM

KUALA LUMPUR, 15 Jun (Bernama) – Persidangan Energy Asia 2025 bertemakan “Delivering Asia’s Energy” di sini pada 16-18 Jun, 2025, menjadi platform tepat bagi Malaysia dan rantau ini menilai kemajuan mencapai matlamat peralihan tenaga serta memperkukuh komitmen negara ke arah sasaran pelepasan karbon sifar bersih.

Penganjuran acara itu juga dilihat sebagai wajar di tengah-tengah persimpangan antara pempelbagaian ekonomi dan pembangunan mampan ketika negara-negara beralih daripada minyak kepada tenaga boleh baharu (TBB) serta menggunapakai teknologi baharu seperti hidrogen dan penangkapan karbon.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual menyampaikan ucaptama dan merasmikan acara yang bakal menampilkan 180 penceramah terkemuka dari seluruh dunia selain menarik kehadiran lebih 4,000 delegasi, termasuk kalangan penggubal dasar, profesional tenaga serta pemimpin industri.

Antara agenda utama persidangan adalah sesi pleno bertajuk “Energy Present, Energy Future : Pathways for Asia’s Just Transition” dan diikuti dengan dialog kepimpinan “Energy at the Crossroads: Policies, Technologies and Investments”.

Turut diadakan adalah sesi pertemuan tertutup ketua pegawai eksekutif global dan pemimpin peringkat tertinggi sektor-sektor utama seperti minyak dan gas, tenaga, teknologi, kewangan dan perkhidmatan profesional.

Ini bagi merangka laluan kolektif yang dapat merangsang pelaburan, mengukuhkan penyelarasan dan mempercepat penggunaan teknologi bagi memacu peralihan tenaga di Asia.

Kehadiran barisan menteri kanan dan tokoh korporat ini juga bagi perbincangan isu utama tenaga di Asia yang merangkumi tujuh tema utama : geopolitik, strategi pasaran, peralihan tenaga elektrik, teknologi dan inovasi, pasaran modal, kemampanan dan pembangunan bakat.

Selain Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petronas merangkap Pengerusi Energy Asia Tan Sri Tengku Muhammad Taufik, nama besar lain industri itu yang dijadual hadir adalah Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) Haitham Al Ghais; Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Saudi Aramco Amin Nasser serta Presiden Institut Penyelidikan Ekonomi & Teknologi China National Petroleum Corporation (CNPC) Dr Lu Ruquan.

Persidangan eksekutif itu dilengkapkan lagi dengan Energy Park – hab pengalaman interaktif yang direka bagi mencetuskan idea, tindakan serta melakar hala tuju peralihan tenaga ASEAN selain turut mengumpulkan komuniti pakar tekonologi, usahawan, pelabur modal teroka serta inovator korporat.

-- BERNAMA

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2025 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan