EKONOMI

EKONOMI DIGITAL DIJANGKA SUMBANG 25.5 PERATUS KDNK MENJELANG AKHIR 2025 - GOBIND

25/06/2024 06:29 PM

SUBANG JAYA, 25 Jun (Bernama) -- Ekonomi digital dijangka menyumbang 25.5 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang akhir tahun hadapan berbanding 23 peratus ketika ini, kata Menteri Digital Gobind Singh Deo.

Gobind berkata beliau juga tidak menolak kemungkinan prestasi dicapai dalam tempoh itu lebih tinggi berbanding yang disasarkan memandangkan kerajaan telah mengambil langkah penyediaan infrastruktur menyeluruh seperti memperluaskan capaian Internet  bagi memudah orang ramai mengaksesnya.

“Ia bergantung kepada kepantasan teknologi yang kita gunakan dan usaha kita ke arah meningkatkan ekonomi digital negara. Tetapi saya rasa itu adalah satu perkara yang boleh kita capai,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan MYDINPay di Mydin Subang Jaya di sini, hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya Gobind berkata ekonomi digital yang kini sedang berkembang pesat mempunyai potensi besar untuk membantu melonjakkan Malaysia ke persada ekonomi dunia, sekali gus menjana pendapatan negara.

Justeru beliau menyeru pemain industri yang lain untuk mencontohi langkah MYDIN mengadaptasi dan bergerak seiring perkembangan ekonomi semasa, serta menjadi penyuntik kepada perkembangan ekonomi digital negara.

Sementara itu Pengarah Urusan MYDIN Datuk Wira Dr Ameer Ali Mydin berkata inisiatif yang dilancarkan hari ini mempamerkan kesediaan MYDIN berubah ke era digital dan membuktikan komitmen syarikat itu terhadap landskap fintech yang berkembang pesat.

“Kami komited dalam memastikan pelanggan setia mendapat pengalaman membeli-belah yang menyeronokkan dengan inovasi perniagaan yang memberi kemudahan kepada mereka.

“Kami berada di persada perniagaan lebih enam dekad, justeru kami perlu terus menyesuaikan perniagaan mengikut perubahan semasa kerana keperluan pelanggan sentiasa berubah. Integrasi penyelesaian fintech canggih ini bertujuan menjadi penanda aras baharu untuk kemudahan runcit dan penglibatan digital," katanya.

Bersempena pelancaran ini, MYDINPay menawarkan baucar RM5 kepada 1,000 pengguna aplikasi yang terawal sementara 3,000 pelanggan pertama yang membelanjakan RM150 ke atas dengan aplikasi tersebut di mana-mana cawangan MYDIN layak menikmati pulangan tunai sebanyak lima peratus.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan