DUNIA

PM SINGAPURA MULAKAN LAWATAN RASMI KE MALAYSIA, KUKUH HUBUNGAN DUA HALA

11/06/2024 06:19 PM

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) -- Perdana Menteri Singapura, Lawrence Wong akan mengadakan lawatan kerja ke Malaysia pada 11 dan 12 Jun 2024.

Ini merupakan lawatan sulung beliau ke Malaysia selaku Perdana Menteri Singapura, menurut kenyataan Kementerian Luar (Wisma Putra).

Dalam rangka lawatan itu, Wong dijadual mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kedua-dua pemimpin akan membincangkan usaha-usaha memperkukuh hubungan dan kerjasama dua hala antara Malaysia dan Singapura serta bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu serantau dan antarabangsa yang berkepentingan bersama.

Kedua-dua pemimpin akan mengadakan satu sesi sidang akhbar bersama, menurut kenyataan itu.

Selain itu, Wong juga akan mengadakan pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Peralihan Tenaga dan Transformasi Air, Datuk Seri Fadillah Yusof.

“Lawatan kerja ini menggariskan komitmen bersama Malaysia dan Singapura untuk mengeratkan lagi hubungan yang telah lama terjalin serta sebagai persediaan untuk Sesi Permukiman Tahunan Pemimpin-Pemimpin yang akan dianjurkan oleh Malaysia pada akhir tahun ini,” menurut Wisma Putra.

Pada 2023, Malaysia dan Singapura masing-masing merupakan rakan dagang kedua terbesar di peringkat global serta terbesar dalam kalangan negara ASEAN dengan jumlah dagangan bernilai RM363.13 bilion (US$ 79.60 bilion).

-- BERNAMA

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan