DUNIA

SENATOR AS BERNIE SANDERS TIDAK AKAN HADIR UCAPAN NETANYAHU DI KONGRES

04/06/2024 03:14 PM

WASHINGTON, 4 Jun (Bernama-AA) -- Senator Amerika Syarikat (AS) Bernie Sanders pada Isnin mengulangi bahawa beliau tidak akan menghadiri ucapan oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada sesi bersama Kongres.

"Tidak, Tuan Presiden, saya tidak akan hadir untuk ucapan itu," kata Sanders, lapor Agensi Anadolu (AA).

Sanders berkata beliau percaya ia adalah "hari yang sangat menyedihkan" bagi AS apabila Netanyahu telah dijemput oleh pemimpin dari kedua-dua parti politik, termasuk Speaker Dewan Perwakilan, Mike Johnson (Republikan); Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer (Demokrat); Pemimpin Minoriti Senat, Mitch McConnell (Republikan) dan Pemimpin Minoriti Dewan Perwakilan, Hakeem Jeffries (Demokrat).

Menurut sumber tempatan yang memetik pejabatnya, tiada tarikh ditetapkan untuk ucapan Netanyahu, susulan laporan yang menyatakan ia dijadualkan pada 13 Jun.

Dengan menunjukkan gambar kanak-kanak yang kelaparan di Gaza yang diambil oleh Getty, Reuters dan Al Jazeera, Sanders mengecam Johnson yang menuduhnya "mengulangi kenyataan Hamas" kerana enggan menghadiri ucapan oleh Netanyahu.

"Saya akan berkata kepada Speaker Johnson bahawa apabila anda menghadiri majlis makan malam pengumpulan dana dengan rakan-rakan jutawan anda, dan anda menikmati stik dan udang galah yang lazat serta makanan lain yang hebat, sila ingat gambar-gambar ini dari Gaza," kata Sanders.

Senator itu menambah bahawa AS perlu ingat bahawa kerajaan Netanyahu sengaja menyekat bantuan kemanusiaan, termasuk makanan, air dan bekalan perubatan.

Beliau yang memetik PBB sebagai berkata sejak pertengahan Januari, sekurang-kurangnya 30 kanak-kanak telah mati kelaparan dan lebih 93,000 kanak-kanak di bawah umur lima tahun telah disaring untuk kekurangan zat makanan.

Walaupun terdapat resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menuntut gencatan senjata segera, Israel meneruskan serangan kejamnya di Gaza.

Lebih 36,400 rakyat Palestin telah terbunuh di wilayah tersebut hampir lapan bulan konflik, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak manakala lebih 82,600 lagi cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

-- BERNAMA-ANADOLU

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan