DUNIA

PALESTIN MOHON SERTAI KES GENOSID DIFAILKAN AFRIKA SELATAN TERHADAP ISRAEL DI ICJ

04/06/2024 02:57 PM

THE HAGUE, 4 Jun (Bernama-WAFA) -- Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada Isnin berkata Palestin memfailkan permohonan kebenaran untuk mencelah dan perisytiharan untuk mencelah  dalam kes Afrika Selatan terhadap Israel berhubung permohonan Konvensyen Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid di Semenanjung Gaza.

Dalam satu kenyataan, ICJ berkata Negara Palestin telah mengemukakan permohonannya pada 31 Mei, lapor Agensi Berita dan Maklumat Palestin. 

Permohonan Palestin itu adalah dalam rangka komitmen Palestin untuk terus mengambil semua langkah undang-undang di peringkat antarabangsa bagi mempertahankan hak rakyat Palestin dan menghentikan jenayah genosid yang dilakukan terhadap mereka.

Ia juga datang dalam konteks komitmen Palestin terhadap kesahihan dan undang-undang antarabangsa sebagai asas untuk menamatkan ketidakadilan sejarah dan pendudukan penjajah serta menuntut pertanggungjawaban terhadap jenayah yang dilakukan.

Palestin menyeru semua negara pihak kepada Konvensyen Antarabangsa Mengenai Pencegahan dan Penghukuman Jenayah Genosid untuk menyertai prosedur saman yang difailkan oleh Afrika Selatan, melindungi rakyat Palestin daripada jenayah genosid, memastikan tiada pengulangan jenayah kejam itu pada masa hadapan dan memelihara kelangsungan sistem berdasarkan undang-undang antarabangsa.

Palestin juga menyeru semua negara untuk mematuhi langkah-langkah sementara yang dikeluarkan oleh ICJ, menggesa pelaksanaannya dengan segera.

-- BERNAMA-WAFA

 

 

 

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan