DUNIA

INDONESIA MOHON BANTUAN THAILAND UNTUK BERKAS KETUA SINDIKET DADAH FREDY PRATAMA

03/06/2024 05:25 PM

Oleh Mohd Iswandi Kasan Anuar

JAKARTA, 3 Jun (Bernama) -- Polis Republik Indonesia (Polri) sedang memohon kerjasama daripada pihak berkuasa Thailand untuk memberkas Fredy Pratama, seorang ketua sindiket dadah yang kini  bersembunyi  di dalam hutan Thailand.

Permintaan ini dibuat berikutan penangkapan terbaharu Chaowalit Thongduang, seorang buruan Thailand yang ditahan di Badung, Bali, pada Khamis lepas, menurut kenyataan Polri pada Ahad.

Ketua Bahagian Narkotik, Brigadier Jeneral Mukhti Juharsa, menyatakan rancangan mereka untuk mencadangkan pertukaran kepada pihak berkuasa Thailand , menawarkan Chaowalit sebagai balasan untuk menangkap Fredy, yang kini berada dalam Senarai Orang Dikehendaki mereka.

Beliau menekankan kepentingan pertukaran ini, dengan menyebut status Fredy sebagai ketua sindiket dadah utama, dan berkata, “Ada pertolongan, ada balasan; kami minta Thailand untuk turut menangkap Fredy.”

Chaowalit dijadualkan dihantar ke Thailand Selasa ini, katanya.

Ketua agensi siasatan jenayah, Komisioner Wahyu Widada pula berkata penangkapan Chaowalit, yang juga dikenali sebagai Sia Paeng Nanod telah diterima baik oleh Kerajaan Thailand dan pihak polis mereka.

Beliau menjelaskan bahawa Chaowalit menyeberang ke Indonesia dari Thailand menggunakan bot laju pada 8 Disember 2023, pelayaran yang mengambil masa kira-kira 17 jam.

Semasa di Indonesia, Chaowalit menggunakan identiti palsu sebagai warganegara Indonesia dari Aceh Timur bernama Sulaiman, dibantu oleh seorang penduduk tempatan yang sedang diburu.

Dia melawat Medan dan menginap di beberapa hotel dan apartmen sebelum ditangkap di sebuah apartmen di Bali semasa bercuti.

Chaowalit, berusia 37 tahun, telah disabitkan atas kesalahan cubaan membunuh seorang pegawai polis dan terlibat dalam siri cubaan penculikan di Wilayah Phatthalung, Thailand, pada September 2019.

Berikutan hukuman penjara selama 20 tahun dan enam bulan yang dijatuhkan Mahkamah Phatthalung pada Januari 2022, dia dipindahkan ke penjara di Wilayah Nakhon Si Thammarat pada 7 Ogos 2023.

Pada 20 Oktober 2023, Chaowalit dibawa ke Hospital Maharat oleh pengawal penjara untuk rawatan pergigian, tetapi pemeriksaan ditangguhkan oleh doktor.

Walaupun menerima rawatan di tingkat enam hospital dengan kakinya digari ke katil di bawah pengawasan dua pengawal penjara, beliau dilaporkan hilang dua hari kemudian.

Usaha untuk mencarinya melibatkan  anggota polis dan tentera, dengan Ketua Pengarah Penjara menawarkan ganjaran sebanyak 100,000 Baht, kira-kira AS$2,712, untuk maklumat yang membawa kepada penangkapannya.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan