AM

KERAJAAN PERTINGKAT MAQASID AL-SYARIAH DALAM PENGEMBANGAN EKONOMI - PM ANWAR

29/05/2024 11:55 PM

PUTRAJAYA, 29 Mei (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan kini memasuki fasa kedua dalam usaha memperluas instrumen kewangan Islam, termasuk perbankan dan kewangan agar sejajar dengan objektif lebih tinggi dalam Maqasid al-Syariah.

Bercakap pada sesi syarahan MADANI di Kompleks Seri Perdana di sini, Anwar yang juga Menteri Kewangan turut menekankan kepentingan dan keperluan model-model ekonomi untuk menangani prinsip keadilan, belas kasihan serta penyertaan.

Beliau berkata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Datuk Abdul Rasheed Ghaffour berserta dengan pihak Perbendaharaan, menggalas tanggungjawab bagi memperkenalkan instrumen yang relevan bagi pelaksanaan fasa berkenaan.

“Kita sedang beralih kepada fasa kedua sekarang bagi mengembangkan dan meneliti instrumen Islam, termasuk perbankan dan kewangan untuk menangani objektif Syariah yang lebih tinggi. Kita perlu melibatkan (prinsip) keadilan, belas kasihan dan penyertaan,” kata Anwar.

Semalam, Abdul Rasheed berkata BNM bercadang untuk menerapkan Maqasid al-Syariah dalam pembaharuan ekonomi dan pembaharuan struktur serta memajukan inovasi dalam perdagangan dan wakaf sebagai pemangkin untuk memperkasakan model sosioekonomi yang inklusif dan berdaya tahan.

Bank pusat itu juga menyarankan untuk mengukuhkan lagi integrasi global bagi mendorong pembangunan ekonomi dan kemakmuran yang dikongsi bersama dalam kalangan negara Islam, termasuk melalui peningkatan perdagangan antara negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

Dalam pada itu, Anwar mengulangi komitmen untuk memperluas konsep ekonomi membabitkan Maqasid al-Syariah yang menumpukan keadilan, kesaksamaan dan penyertaan selain menangani cabaran seperti transformasi digital, peralihan tenaga dan keterjaminan makanan. 

Pada masa sama, Perdana Menteri turut memuji usaha Abdul Rasheed dan pasukannya untuk menyepadukan Maqasid al-Syariah dalam kerangka ekonomi.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan