EKONOMI

KERAJAAN RANCANG ENAM MISI PERDAGANGAN ANTARABANGSA TAHUN INI, GALAK EKSPORT FRANCAIS - EWON

29/05/2024 10:03 PM

KUALA LUMPUR, 29 Mei (Bernama) -- Kerajaan dengan kerjasama Persatuan Francais Malaysia (MFA) merancang melaksanakan enam misi perdagangan antarabangsa tahun ini dengan objektif untuk memupuk dan menggalakkan lebih banyak eksport francais ke luar negara.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata misi perdagangan yang telah dilaksanakan adalah ke Abu Dhabi dan Taiwan manakala seterusnya ke Thailand, United Kingdom, Indonesia dan Filipina sehingga hujung tahun ini.

"Pada 2023 sebanyak lapan program antarabangsa dan misi perdagangan telah diadakan serta mencatatkan sebanyak RM864 juta potensi pelaburan, berbanding RM689 juta pada 2022.

"Syabas saya ucapkan kepada semua pihak terlibat dalam menjayakan program ini dan diharapkan potensi pelaburan yang direkodkan dapat direalisasikan dengan jayanya," katanya pada majlis Anugerah Francais 2024, hari ini.

Ewon berkata setakat ini jumlah perniagaan francais yang berdaftar dengan Pendaftar Francais di Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) berjumlah 1,274 syarikat.

"Pencapaian sebegini adalah penting untuk meningkatkan skala dan daya saing perniagaan francais yang terdiri dalam kalangan Perusahaan mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS)," katanya.

Menurutnya, ini adalah selaras dengan matlamat Dasar Keusahawanan Nasional 2030 untuk meningkatkan bilangan usahawan yang berkualiti, berdaya maju, berdaya tahan, berfikiran global dan kompetitif.

-- BERNAMA

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan