AM

KAMPUNG KAIDUAN JADI KAMPUNG ANGKAT MADANI KPDN

24/05/2024 06:08 PM

PAPAR, 24 Mei (Bernama) -- Kampung Kaiduan di sini dipilih sebagai Kampung Angkat MADANI bagi  Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Armizan Mohd Ali berkata pemilihan kampung berkenaan bertepatan dengan syarat program Kampung Angkat MADANI kerana mempunyai infrastruktur di bawah 50 peratus berbanding diperlukan penduduk.

Beliau berkata melalui peruntukan RM2.5 juta yang disalurkan menerusi program itu, pihaknya akan berusaha meningkatkan tahap infrastruktur dan ekonomi penduduk di kampung berkenaan.

“Kita akan mendengar syor dan pandangan penduduk, apa bentuk keperluan dari segi fizikal atau sosioekonomi yang boleh kita gunakan peruntukan itu atau bawa mana-mana kementerian Persekutuan dan negeri ke kampung ini untuk membantu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Kampung Angkat MADANI dan Pesta Kaamatan Kampung Kaiduan di sini hari ini.

Program Kampung Angkat MADANI diperkenalkan pada Belanjawan 2024 dengan peruntukan RM100 juta bagi pelaksanaan program melibatkan kampung yang terpilih di seluruh negara.

Kampung Kaiduan terletak 35 kilometer selatan dari Kota Kinabalu.

Akses ke kampung itu agak sukar dengan Armizan bersama petugas media terpaksa melalui jambatan gantung dan satu lagi akses ialah dengan merentas sungai menggunakan pacuan empat roda yang hanya boleh dilalui jika air sungai cetek.

-- BERNAMA

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan