DUNIA

INFLASI SINGAPURA KEKAL STABIL PADA APRIL 2024

23/05/2024 06:01 PM

SINGAPURA, 23 Mei (Bernama-Xinhua) -- Inflasi teras Singapura, seperti yang diukur oleh Indeks Harga Pengguna (CPI), mencatatkan 3.1 peratus tahun ke tahun pada April, tidak berubah daripada Mac, menurut data rasmi yang dikeluarkan pada Khamis, lapor Xinhua.

Kenaikan dalam inflasi tenaga dan runcit telah diimbangi oleh kos perkhidmatan dan makanan yang lebih rendah, menurut Kementerian Perdagangan dan Perusahaan serta Penguasa Kewangan Singapura.

CPI teras tidak termasuk kos pengangkutan peribadi dan penginapan untuk mencerminkan perbelanjaan isi rumah dengan lebih baik.

Inflasi keseluruhan di Singapura kekal stabil pada 2.7 peratus tahun ke tahun pada April, juga tidak berubah daripada Mac, kerana kenaikan kos pengangkutan peribadi diimbangi oleh inflasi penginapan yang lebih rendah.

Singapura menjangkakan inflasi utama dan terasnya berada dalam lingkungan 2.5 peratus hingga 3.5 peratus tahun ini.

-- BERNAMA-XINHUA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan