AM

TPM AHMAD ZAHID TIBA DI HONG KONG, MULAKAN LAWATAN RASMI

22/05/2024 09:58 PM

KUALA LUMPUR, 22 Mei (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tiba di Hong Kong hari ini bagi rangka lawatan rasmi selama 11 hari.

Hantaran di Facebook rasminya memaklumkan ketibaan beliau disambut Timbalan Menteri Luar Datuk Mohamad Alamin dan Konsulat Jeneral Malaysia di Hong Kong Muzambli Markam serta kakitangan konsulat.

“Esok, saya dijadual bertemu Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong (HKSAR) John Lee Ka-chiu.

“Lawatan ini bagi memperkukuhkan lagi kerjasama dan meneroka potensi baharu khususnya dalam bidang perdagangan dan pelaburan, inovasi teknologi serta memperluaskan lagi perkongsian strategik yang bermanfaat untuk kedua-dua negara,” katanya yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah.

Hong Kong adalah Wilayah Pentadbiran Khas China.

Ahmad Zahid berkata lawatan rasmi beliau ke China itu adalah yang pertama sejak menggalas jawatan Timbalan Perdana Menteri dan ia juga bersempena sambutan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China.

-- BERNAMA

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan