DUNIA

FORUM AIR DUNIA KE-10: BADAN PBB GARISKAN DUA CARA UNTUK ELAK KRISIS AIR

22/05/2024 02:02 AM

BADUNG (Bali), 21 Mei (Bernama-ANTARA) -- Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Asia dan Pasifik (ESCAP) telah menekankan dua langkah yang boleh membantu memastikan kekurangan air bermusim, kemarau, dan bencana berkaitan air tidak bertukar menjadi krisis yang berlarutan.

Langkah pertama adalah kerjasama dalam sumber air bersama dengan meningkatkan usaha kolaboratif antara negara, wilayah, sektor, dan pihak berkepentingan, kata Setiausaha Eksekutif ESCAP PBB, Armida Alisjahbana.

"Selain menggerakkan sumber baharu dan mempromosikan inovasi, kerjasama boleh membantu menutup jurang pembiayaan. Perkongsian awam-swasta dalam kecekapan air... boleh membantu," katanya dalam satu sidang akhbar di luar Forum Air Dunia ke-10 di Nusa Dua, Badung, Bali, pada Selasa, lapor ANTARA.

Beliau berkata tindakan kolaboratif yang menggabungkan agenda mitigasi, adaptasi, dan pengurangan risiko bencana juga boleh membantu mengecilkan jurang pembiayaan.

"Keperluan pembiayaan adaptasi yang belum dipenuhi dianggarkan oleh ESCAP pada US$144.74 bilion setiap tahun, secara purata, untuk Asia dan Pasifik sahaja," katanya.

Langkah kedua untuk mencegah krisis air, menurut Alisjahbana adalah pelaburan dalam sistem data untuk sistem amaran awal bencana.

"Data yang lebih baik untuk sistem amaran awal yang berkesan boleh mengurangkan kerugian bencana sehingga 60 peratus," katanya.

Di bawah arahan kerajaan di rantau Asia-Pasifik, sistem PBB sedang bekerjasama untuk menyampaikan sistem amaran awal pelbagai bahaya.

ESCAP, Pejabat PBB untuk Pengurangan Risiko Bencana (UNDRR), Pertubuhan Meteorologi Sedunia (WMO), Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU), dan Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah (IFRC) semuanya bekerjasama untuk ini.

Sementara itu, Tabung Darurat Kanak-Kanak Antarabangsa Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) sedang memetakan simpanan air bawah tanah untuk menyokong perancangan kesiapsiagaan dan adaptasi.

Laporan Air Dunia terkini bertemakan "Air untuk Keamanan dan Kemakmuran" menyatakan bahawa disebabkan perubahan iklim, kekurangan air bermusim dijangka meningkat - bahkan di kawasan yang kini mempunyai banyak air, seperti Afrika Tengah, Asia Timur, dan sebahagian Amerika Selatan. Air akan menjadi lebih terhad di tempat yang sudah kekurangan bekalan.

Menurut data UNICEF, kira-kira 2.2 bilion orang tidak mempunyai akses kepada air minuman selamat, dan separuh daripada populasi global tidak mempunyai akses kepada sanitasi yang selamat.

-- BERNAMA-ANTARA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan