AM

PM ANWAR ULANGI GESAANNYA UNTUK AS HENTIKAN KEGANASAN ISRAEL DI GAZA

20/05/2024 10:23 PM

KUALA LUMPUR, 20 Mei (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi gesaannya supaya Amerika Syarikat (AS) melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk menghentikan keganasan Israel di Gaza.

Dalam satu temu bual bersama Al Jazeera semalam (Ahad), Anwar menegaskan bahawa kuasa besar itu mempunyai keupayaan untuk melakukannya.

“AS harus melakukan apa sahaja yang perlu untuk menghentikan keganasan...mereka mempunyai pengaruh, mekanisme dan kemahiran diplomatik, semuanya digabungkan untuk dapat memaksa Israel menghentikan (kekejaman),” katanya pada program Talk To Al Jazeera.

Anwar berkata AS dan kebanyakan negara di Barat, seperti agak hipokrit tentang apa yang mereka perkatakan mengenai hak asasi manusia dan demokrasi, dengan sikap bertolak ansur terhadap kekejaman yang berterusan kepada penduduk yang tidak bersalah di Gaza.

Menjawab pertanyaan Sami Zeidan sama ada beliau bersetuju bahawa Israel melakukan genosid di Gaza, Anwar berkata berdasarkan kepada jumlah kematian dan tahap kemusnahan, dengan keadaan kanak-kanak, wanita dan orang tua yang tidak berpeluang untuk meneruskan hidup, tiada istilah lain yang boleh digunakan lagi.

“Tiada seorang pun yang waras boleh menafikan hakikat bahawa ia sama ada penghapusan etnik atau apartheid atau genosid. Jelas sekali, itu yang berlaku,” katanya.

Anwar mengakui beliau kecewa dengan respons AS terhadap rayuan Malaysia itu dan menyatakan bahawa beliau tidak lagi sanggup untuk melihat kekejaman dilakukan setiap hari terhadap wanita dan kanak-kanak.

“Saya telah merayu kepada Amerika Syarikat, di hadapan Presiden Joe Biden, yang telah mendengar dengan penuh perhatian terhadap luahan dan permintaan saya. Tidak ada sebarang jawapan. Tetapi saya bercakap sebagai seorang rakan,” katanya.

Ditanya sama ada AS menekan Malaysia untuk cuba dan mengubah pendiriannya terhadap konflik Gaza, Anwar berkata tidak secara langsung kerana Malaysia mengekalkan hubungan baik dengan negara itu dan akan terus berbuat demikian.

Beliau berkata Malaysia sentiasa mengambil pendirian yang tetap terhadap perjuangan Palestin, selaras dengan pendirian dasar luarnya untuk mempertahankan hak asasi manusia dan aspirasi keabsahan semua negara.

Mengenai pertemuannya dengan pemimpin Hamas Ismail Haniyeh di Qatar baru-baru ini, Anwar berkata perkara itu adalah semata-mata diplomatik dan politik, serta memaklumkan mereka mengenai kebimbangan pihak lain.

Beliau berkata perkara itu merupakan sesuatu yang telah dilakukan Qatar, apabila cuba mendapatkan pembebasan tebusan melalui hubungan dan berurusan dengan Hamas.

“Saya memaklumkan perkara itu kepada Amir Qatar, mengenai siapa yang akan mengambil langkah yang memberi manfaat kepada masyarakat antarabangsa. Jika seseorang perlu berurusan dengan Hamas, sama ada anda suka atau tidak, mereka mewakili sebahagian daripada rakyat Palestin di Gaza dan anda tidak boleh menafikan itu,” kata Anwar.

-- BERNAMA

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan