DUNIA

RUSIA HANTAR PESAWAT DAN PENYELAMAT SERTAI USAHA PENCARIAN DI IRAN

20/05/2024 11:31 AM

TEHRAN, 20 Mei (Bernama-IRNA) --  Rusia akan menghantar dua pesawat canggih yang dilengkapi dengan helikopter khas dan 50 penyelamat gunung profesional untuk bergabung dengan pasukan Iran dalam operasi mencari helikopter terhempas yang membawa Presiden Iran Ebrahim Raisi dan rombongannya.

"Selaras dengan arahan presiden Rusia, dua pesawat canggih dengan helikopter khas akan dihantar ke Tabriz bersama 50 penyelamat gunung profesional dalam masa satu jam," kata seorang pembantu kepada Presiden Rusia, Igor Levitin dalam panggilan telefon kepada Naib Presiden Pertama Iran, Mohammad Mokhbar pada Isnin.

"Pada pagi Isnin, dua helikopter Rusia akan berlepas ke Tabriz dari Armenia," tambahnya, menurut Agensi Berita Republik Islam (IRNA).

Levitin menegaskan kerajaan Rusia dan Putin sendiri prihatin tentang keselamatan Presiden Raisi dan pasukan pengiringnya dan mengucapkan salam, hormat dan simpati ikhlas kepada kepemimpinan dan rakyat Iran pada masa ini.

Dalam perbualan telefon tersebut, Mokhbar mengucapkan terima kasih atas sokongan presiden dan kerajaan Rusia kepada Iran pada masa kecemasan ini.

-- BERNAMA-IRNA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan