AM

PULAU PINANG ‘GEDUNG KELAHIRAN’ AKHBAR SEBELUM PERANG DUNIA KEDUA

18/05/2024 03:28 PM

GEORGE TOWN, 18 Mei (Bernama) -- Pulau Pinang memang terkenal sebagai destinasi pelancongan yang kaya dengan bangunan warisan, keunikan makanan dan pembangunan moden malah kini menjadi pemegang rekod aliran masuk pelaburan tertinggi di Malaysia dengan jumlah pelaburan RM71.9 bilion pada 2023.

Namun, ramai tidak mengetahui bahawa Pulau Pinang pernah memberikan sumbangan terbesar kepada institusi percetakan dan media khususnya industri akhbar selaras dengan kemajuan teknologi media yang sedang berkembang pesat pada abad ke-19 dan ke-20 ketika itu.

Pulau Mutiara juga pernah menjadi pusat perkembangan institusi percetakan di negara ini, menyaksikan akhbar pertama yang dicetak di Malaysia dikenali sebagai The Prince of Wales Island Gazette pada 1806 adalah di negeri itu.

Wartawan veteran di Pulau Pinang, Arulldas Sinnappan yang berkecimpung dalam bidang kewartawanan hampir 44 tahun berkata apabila melihat sejarah dan kajian, kebanyakkan surat khabar di Malaysia bermula di Pulau Pinang termasuk akhbar Melayu, Inggeris dan Tamil.

Beliau yang berusia 70 tahun dan memulakan kerjaya dengan akhbar Tamil Osai pada 1980, berkata penyelidikan yang dilakukan beliau ketika ini mengenai sejarah orang India sempena sambutan 100 tahun penubuhan Penang Indian Chamber mendapati Pulau Pinang pernah menjadi tools for news.

Penang Gazette ditubuhkan pada 1923, malah semua akhbar Tamil turut berasal dari negeri ini. Kemudian, saya juga dapat tahu yang sehingga tahun 70-an sebelum penubuhan akhbar The Star, Straits Echo juga turut berasal dari Pulau Pinang iaitu surat khabarpaling disukai ramai pada ketika itu.

“Jadi, saya boleh katakan dari zaman dahulu lagi Pulau Pinang sentiasa menjadi pusat ramai pembaca berita, dalam erti kata lain Pulau Pinang ini tools for news kepada rakyatnya,” katanya kepada Bernama.

Menurut Jurnal 'Pulau Pinang Bandar Percetakan Awal Negara' oleh penulis negara dan bekas pensyarah di Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia Prof Madya Dr. Jelani Harun, terdapat puluhan akhbar dan majalah diterbitkan antara 1894 hingga 1940 sekali gus menjadi asas operasi institusi percetakan yang awal di Pulau Pinang.

Sehingga akhir Perang Dunia Kedua (1942), tidak kurang daripada 20 syarikat percetakan wujud dan beroperasi di Pulau Pinang selain kemajuan negeri ketika itu turut menjadi tarikan kemasukan pengarang serta penerbit berpengalaman dari Sumatera seperti Muhammad Yunus Abdul Hamid.

Menurut jurnal tersebut, terdapat beberapa faktor utama mendorong kemunculan negeri itu sebagai bandar percetakan awal negara termasuk menjadi sebuah Negeri-Negeri Selat yang berkembang pesat sehingga menjadi bandar dagang kosmopolitan serta moden selain Singapura.

"Kewujudan pelbagai institusi percetakan di Pulau Pinang telah memberi kesan dalam kelahiran beberapa buah akhbar dan majalah yang berpengaruh ketika itu termasuk dalam menyediakan ruangan khusus tentang bahasa dan sastera," menurut jurnal itu.

Antara akhbar yang beroperasi di Pulau Pinang sejak 1894 termasuk Tanjung Penegeri (1894) yang dicatatkan sebagai akhbar paling awal terbit di negeri berkenaan, diikuti Pemimpin Warta (1895), Chahaya Pulau Pinang (1898), Lingkungan Bulan (1900), Bintang Timur (1900), Idaran Zaman (1925), Suara Melayu (1926), Saudara (1928) dan Pemimpin Melayu (1933).

Meskipun sarat dengan sejarah akhbar konvensional, industri media di Pulau Pinang juga tidak terlepas daripada mengharungi cabaran berikutan kebanjiran berita daripada media sosial dan media digital terutama platform asing yang tidak mempunyai pengarang.

Presiden Kelab Media Mutiara Pulau Pinang Mohd Iskandar Othman berkata media turut berdepan saingan sengit khususnya dalam aspek pemberitaan bertanggungjawab di media sosial.

“Dunia kewartawanan hari ini memang sangat mencabar apatah lagi dengan kehadiran wartawan media sosial atau warga siber yang laju menyebarkan berita tanpa mempedulikan kesahihan maklumat, hanya memikirkan rating dan penonton dan dipercayai masyarakat. 

“Situasi ini sudah tentu menjadi cabaran besar buat pengamal media konvensional kerana kita juga perlu cepat untuk menangkis maklumat-maklumat tersebut,” katanya.

‘Etika Teras Kewartawanan Mapan’ telah diangkat sebagai tema Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2024 berlangsung pada 25 hingga 27 Mei di Kuching, Sarawak yang dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dengan kerjasama Kerajaan Sarawak manakala Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) selaku agensi pelaksana.

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan