AM

PENIAGA NASI KUKUS RAIH JUALAN RM14,000 SEBULAN SELEPAS SERTAI PROGRAM IPR

28/04/2024 11:14 AM

Oleh Nur Khalidah Abdul Halim

KUALA SELANGOR, 28 April (Bernama) -- Seorang peniaga nasi kukus tidak menyangka keputusan menyertai program perniagaan mesin layan diri di bawah Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) mampu merubah graf pendapatan bulanannya apabila meraih jualan melebihi RM14,000 sebulan.

Lebih menggembirakan kata Mohd Hermi Shahuddin, 47, dia kini tidak lagi dibelenggu masalah pendapatan tidak menentu seperti dialami sebelum menyertai program IPR kategori Inisiatif Usahawan Makanan (INSAN) itu, yang diperkenalkan Kerajaan MADANI melalui Kementerian Ekonomi pada Mac tahun lepas.

Bapa kepada empat anak perempuan itu berkata sebelum menyertai program itu, dia hanya berniaga secara kecil-kecilan dengan membuka gerai di tepi jalan di kawasan Fasa 3 Bandar Puncak Alam di sini, selain mengambil tempahan makanan untuk majlis keraian di kawasan sekitar.

Menurutnya dengan pelbagai cabaran dihadapi seperti faktor cuaca, makanan tidak habis dijual selain perlu 'menutup kedai' untuk membawa seorang anaknya yang merupakan orang kurang upaya (OKU) bertemu doktor, kerja keras yang dilakukan hanya mampu meraih jualan tidak sampai RM8,000 sebulan.

“Perniagaan kami buat sebelum ini memang banyak cabaran dengan pendapatan boleh terjejas bila-bila masa sahaja kerana ada ketikanya makanan langsung tidak boleh dijual terutama ketika hujan lebat menyebabkan modal dan makanan pada hari tersebut kadangkala ‘hangus’ begitu sahaja.

“Saya juga mempunyai seorang anak OKU berusia sembilan tahun yang masih memerlukan perhatian dan jagaan penuh. Jika ada janji temu dengan doktor, memang saya dan isteri tidak boleh berniaga, jadi tidak adalah pendapatan untuk kami pada hari itu,” katanya kepada Bernama ketika meninjau mesin layan diri kendaliannya di Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Selangor kampus Puncak Alam, baru-baru ini. 

Mohd Hermi dan isterinya, Fadilah Hanum Abu, 47, yang kini mengusahakan perniagaan mesin layan diri di Kolej Angsana 2, UiTM Puncak Alam menyifatkan penyertaan mereka dalam program IPR sebagai tidak sia-sia, malah mereka juga tidak perlu mengeluarkan modal untuk penyediaan makanan dan bayaran sewa kerana kos itu ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan bagi tempoh dua tahun.

Dia berkata antara makanan yang dijual menerusi mesin layan diri itu adalah nasi lemak ayam goreng, nasi lemak pandan, roti kebab daging, roti sosej gulung, set bebola daging, popcorn ayam dan nasi ayam pedas, yang kesemuanya dimasak sendiri oleh mereka berdua.

"Semua makanan ini dijual pada harga RM2 ke RM5, dan bagi mengekalkan kualiti dan rasa, menu tersebut akan ditukar atau ditambah setiap enam jam dalam tempoh satu hari.

"Ini bermakna program IPR bukan sahaja memberi manfaat kepada usahawan malah memberi pilihan kepada orang ramai untuk membeli makanan siap masak pada harga berpatutan dan murah," katanya sambil berterima kasih kepada kerajaan kerana menyediakan inisiatif yang menguntungkan rakyat.

Mohd Hermi berkata dia kini boleh memperuntukkan lebih masa bersama keluarga kerana perniagaan mesin layan diri itu boleh dipantau dari jauh menerusi aplikasi khas yang membolehkannya mengetahui status stok makanan atau berlaku sebarang masalah teknikal terhadap mesin tersebut.

"Saya berasa cukup bertuah kerana dipilih menyertai program IPR daripada ribuan permohonan yang diterima kementerian, dan pastinya program ini membuka prospek baharu kepada usahawan kecil seperti saya menjana pendapatan sekali gus meningkatkan nilai jualan sedia ada," katanya.

Sementara itu, Rektor UiTM Cawangan Selangor Profesor Dr Ahmad Taufek Abdul Rahman berkata UiTM Cawangan Selangor (UCS) merupakan kampus IPTA pertama yang melancarkan mesin layan diri menerusi program IPR INSAN yang menjual makanan pada harga RM2 hingga RM5.

Menurutnya ketika ini sebanyak sembilan mesin layan diri IPR sedang beroperasi di Kampus Puncak Alam dan satu lagi dalam proses untuk memulakan operasi, selain merancang meluaskan lagi inisiatif tersebut ke fakulti dan kolej pengajian lain bagi memberi ruang kepada peserta IPR terpilih menjana pendapatan.

Ahmad Taufek berkata Kementerian Ekonomi dengan kerjasama Bahagian Ehwal Pelajar UiTM turut memberi kursus keusahawan kepada kesemua 43 peserta IPR di UiTM seluruh negara dengan UCS merupakan peneraju kepada projek tersebut.

“Kursus ini merangkumi pertama modul wajib dengan semua peserta perlu menyertai kursus literasi kewangan dan modul kedua peserta diberi empat pilihan sama ada mengambil bahagian dalam kursus bantuan makanan, kursus pertanian, kursus perikanan atau kursus transformasi minda,” katanya.

Pada Mac tahun lepas, Menteri Ekonomi Mohd Rafizi Ramli melancarkan program mesin layan diri IPR dan kerajaan menyasarkan mesin berkenaan dapat diperluas kepada 5,000 penerima di bawah IPR INSAN pada tahun ini.

Menerusi inisiatif INSAN, penerima akan diberikan mesin layan diri di tempat terpilih serta kos sewaan bulanan yang dianggarkan antara RM600 hingga RM800 ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan selama dua tahun.

-- BERNAMA   


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan