JENAYAH & MAHKAMAH

AHLI MAJLIS MAIDAM, ISTERI DIDAKWA SALAH GUNA KUASA, KEMUKA TUNTUTAN PALSU AGIHAN ZAKAT

22/04/2024 05:17 PM

KUALA TERENGGANU, 22 April (Bernama) -- Seorang bekas ahli Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) dan isterinya mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan menyalahgunakan kuasa dan mengemukakan tuntutan palsu berhubung agihan zakat bernilai hampir RM20,000, sejak 2019 hingga 2021.

Datuk Mohamad Zahari Harun, 64, dan isteri Lydia Irmawati Mahmud, 41, membuat pengakuan tersebut selepas pertuduhan dibacakan secara berasingan terhadap mereka di hadapan Hakim Mohd Azhar Othman.

Mohamad Zahari didakwa menggunakan kedudukannya dengan mengambil bahagian dalam membuat keputusan melantik syarikat Amcare Agency sebagai ejen kutipan zakat pada Mesyuarat Jawatankuasa Zakat Maidam kali keempat tahun 2019, dengan syarikat tersebut adalah milik isterinya.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu pada 23 Sept 2019 di Pejabat Maidam di sini.

Bagi tuduhan itu, beliau didakwa di bawah Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama, dengan memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda minimum lima kali nilai suapan atau RM10,000 mana lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Sementara itu Lydia Irmawati sebagai pemilik syarikat kutipan zakat menghadapi lapan pertuduhan menipu tuntutan bayaran balik 2/8 bahagian (fakir dan miskin) (wakalah) berjumlah RM19,857.21 kepada Maidam dengan mengemukakan maklumat palsu.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu antara 20 Mac 2020 sehingga September 2021 di Pejabat Pengurusan Zakat Maidam, di sini dan didakwa di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun, sebatan dan denda jika sabit kesalahan

Mahkamah membenarkan Mohamad Zahari dan isteri masing-masing diikat jamin RM7,000 dan RM10,000 dengan seorang penjamin.

Pasangan suami isteri itu juga dilarang mengganggu saksi-saksi pendakwaan, dan perlu menyerahkan pasport antarabangsa kepada mahkamah selain dikehendaki melapor diri ke pejabat SPRM terdekat setiap bulan sehingga kes selesai.

Mahkamah menetapkan 20 Mei ini sebagai sebutan semula dan pengurusan kes melalui aplikasi Zoom.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Farah Yasmin Salleh manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam Azrul Zulkifli Stork daripada Azharudin & Associates.

-- BERNAMA

 

 

 


 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan