DUNIA

LAGI BARANG BANTUAN KEMANUSIAAN CHINA UNTUK RAKYAT PALESTIN AKAN TIBA DI MESIR

17/04/2024 03:24 PM

BEIJING, 17 April (Bernama-CMG) -- Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada 18 dan 19 April ini.

Kedua-dua kumpulan barangan itu merangkumi khemah, selimut, baju tebal, barang perubatan dan tepung gandum, akan dihantar ke Gaza melalui Rafah.

Sejak konflik kekerasan tercetus di Gaza pada Oktober lalu, kerajaan China menghulurkan bantuan kepada Palestin dengan sedapat mungkin, untuk menyelesaikan situasi kemanusiaan di rantau itu.

Sehingga kini, China telah memberikan barang bantuan seperti makanan, ubat-ubatan, bijirin serta barang perubatan dan diedarkan kepada rakyat Gaza melalui Mesir.

-- BERNAMA-CMG

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan