AM

‘SHERIFF’ KARYA PALING JUJUR, JANJIKAN KELAINAN SISI POLIS

17/04/2024 03:22 PM

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) -- Lebih 40 tahun dalam industri seni, pengarah dan penerbit Datuk Yusof Haslam yang sinonim dengan drama dan filem kepolisan menyifatkan buah tangan terbaharu produksinya, 'Sheriff' sebagai karya genre paling jujur pernah dihasilkan.

Mengetengahkan sisi gelap dunia kepolisan, Pengerusi Skop Productions Sdn Bhd (Skop Productions) yang juga Penerbit Eksekutif Bersama filem berkenaan berkata keterbukaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan memberikan ‘lampu hijau’ dalam pembikinan filem arahan Shafiq Yusof itu telah melancarkan proses penghasilannya.

"Sepanjang menghasilkan filem dan drama kepolisan, setiap skrip dinilai pihak polis, (kalau dulu) memang tak boleh menunjukkan sisi gelap, memang tak bagi dan skrip kena ubah.

"Jalan cerita filem ini lain daripada apa yang saya pernah buat, bukan macam zaman saya buat Gerak Khas dulu, mesejnya kita boleh hadam sendiri, " katanya pada malam gala filem berkenaan malam tadi.

Penerbit drama bersiri Gerak Khas sejak 1999 itu juga menyifatkan penghasilan filem dibintangi pelakon Zul Ariffin, Syafiq Kyle, Datuk Aaron Aziz, Azira Shafinaz dan Elizabeth Tan juga sebagai antara anjakan paradigma dalam penghasillan filem aksi tempatan.  

Sementara itu, Shafiq menyifatkan filem aksi ngeri yang menelan belanja RM6 juta itu sebagai karya paling susah dihasilkan selepas filem KL Special Force (2018), Abang Long Fadil (2014) dan Polis Evo 3 (2023) kerana mengambil masa penggambaran selama  81 hari.

Syafiq juga mendedikasi karya berkenaan kepada Yusof kerana menjadi individu penting dalam menyumbang idea asal.

"Saya nampak filem ini sangat penting untuk dia (Yusof) yang telah terlibat 40 tahun buat filem, tiap-tiap malam saya nampak dia tulis cerita polis… jadi saya tanya nak buat cerita polis apa lagi, dia cakap temanya integriti, dari situ saya kembangkan tetapi ini merupakan filem dia," katanya.

 Filem Sheriff terbitan dua studio gergasi tanah air, Skop Productions dan Astro Shaw menampilkan konsep baharu yang jarang dipersembahkan dalam karya tempatan dipanggil ‘reverse whodunnit’ atau lebih dikenali sebagai ‘howcatchem’ iaitu penonton sudah tahu siapa pembunuh dalam cerita terbabit, tetapi fokusnya bagaimana pembunuh itu akan ditangkap.

Ia mengisahkan Nazri, polis dari Jabatan Narkotik lakonan Syafiq Kyle yang berasa terdesak untuk menyelesaikan sindiket dadah Tony Ifrit (Aaron Aziz) yang semakin berleluasa selepas Tony terlepas daripada hukuman.

Pada masa yang sama, Sheriff dari Jabatan Integriti telah dihantar pihak Bukit Aman untuk menyelesaikan kes ‘Meth Killer’ dan dia ditugaskan bersama Nazri untuk berada di bawah satu jabatan.

Filem ini akan mula ditayangkan di pawagam tempatan dan Singapura bermula esok (18 April).

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan