JENAYAH & MAHKAMAH

POLIS TINGKAT KAWALAN KESELAMATAN, GUNA SKUTER ELEKTRIK DI LAPANGAN TERBANG - KP SELANGOR

15/04/2024 03:08 PM

SEPANG, 15 April (Bernama) -- Beberapa langkah penambahbaikan akan diambil untuk meningkatkan tahap keselamatan lapangan terbang dan kecekapan anggota polis termasuk penggunaan skuter elektrik, kata Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan.

Beliau berkata penggunaan skuter elektrik atau self-control scooter telah dirancang pada awal tahun ini dan kerajaan Selangor bersetuju untuk membeli peralatan berkenaan untuk kegunaan polis Selangor.

"Kita akan dapat (skuter) dalam masa terdekat. Bila ada skuter ini, lebih cepat respons polis dan lebih luas (kawasan) rondaan dalam masa singkat. Ini adalah satu daripada kaedah pihak polis akan guna pakai nanti," katanya kepada pemberita selepas majlis serah terima tugas Ketua Polis Daerah KLIA, di sini hari ini.

Menurut Hussein, pihaknya juga mencadangkan agar pihak lapangan terbang mengadakan pengimbas agar pengesanan awal dapat dilakukan terutama terhadap orang awam yang membawa barangan terlarang seperti mercun dan senjata api.

Beliau berkata orang awam boleh masuk ke kawasan lapangan terbang tanpa kawalan ketat berbanding di negara lain yang perlu melalui mesin pengimbas terlebih dahulu sebelum dibenarkan memasuki kawasan lapangan terbang.

"Kalau orang bawa mercun masuk lapangan terbang kita tak boleh tahan sebab itu tempat awam. Di lapangan terbang ada kawasan larangan (airside) dan kawasan terbuka (landside).

“Jadi mungkin di situ kena ketatkan supaya orang tidak bawa barang terlarang yang bahayakan orang awam dan mereka ke lapangan terbang terancam," katanya.

Hussein berkata tahap keselamatan di lapangan terbang juga akan disemak semula supaya insiden seperti kejadian tembak di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 baru-baru ini dapat dicegah lebih awal.

Pada masa sama, beliau berkata cadangan lain termasuk lorong berhampiran pintu balai ketibaan dan pelepasan tidak patut dibuka kepada orang awam yang  boleh mendedahkan kepada risiko lebih tinggi kerana orang boleh parkir kenderaan dan masuk secara mudah.

"Ini cadangan pihak polis dari dulu lagi. Dulu kita tak bagi orang awam masuk sebab faktor keselamatan. Ia menggugat keselamatan di kawasan lapangan terbang kerana orang boleh memandu dan beberapa langkah dia masuk tanpa kawalan," katanya.

Dalam kejadian kira-kira 1.30 pagi semalam, seorang pengawal peribadi kepada isteri suspek cedera akibat terkena tembakan dalam kejadian di KLIA Terminal 1.

Suspek mulanya melempar mercun sehingga mencederakan dua orang awam, sebelum nekad menghampiri mangsa yang juga isterinya.

Suspek melepaskan dua das tembakan ke arah isteri yang sedang menunggu kepulangan jemaah umrah di balai ketibaan KLIA Terminal 1 namun satu das tersasar dan satu lagi das terkena seorang daripada pengawal peribadi kepada isteri suspek.

Susulan insiden itu, mangsa cedera di bahagian perut dan kini dirawat di sebuah hospital.

-- BERNAMA 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan