EKONOMI

PELABURAN ASING DILULUSKAN BERNILAI RM281.5 BILION SEDIA 98,725 PELUANG PEKERJAAN - LIEW

20/03/2024 03:30 PM

KUALA LUMPUR, 20 Mac (Bernama) -- Sebanyak 898 projek pelaburan asing telah diluluskan dengan nilai sebanyak RM281.5 bilion dalam sektor perkilangan dan perkhidmatan dari 2022 hingga 2023, kata Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Liew Chin Tong.

Beliau berkata ia mewujudkan 98,725 peluang pekerjaan baharu, dengan 86,880 atau 88 peratus daripadanya untuk rakyat tempatan.

“Dalam tempoh tersebut, bagi sektor perkilangan, sebanyak 78,033 peluang pekerjaan baharu dijangka diwujudkan untuk rakyat tempatan.

“Lima industri utama yang mencatatkan jumlah peluang pekerjaan baharu tertinggi bagi rakyat tempatan adalah industri elektrikal dan elektronik (40,618), produk mineral bukan logam (6,746), jentera dan kelengkapan (5,555), peralatan pengukuran dan saintifik (3,791) serta kimia dan produk kimia (3,684),” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Larry Soon @ Larry Sng Wei Shien (PBM-Julau) yang ingin tahu jumlah peluang pekerjaan yang boleh dimanfaatkan oleh warga tempatan mengikut sektor dan industri hasil daripada limpahan kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) dalam negara untuk 2024. 

Bagi sektor perkhidmatan, sebanyak 8,847 peluang pekerjaan baharu dijangka diwujudkan untuk rakyat tempatan, dengan tiga sektor utama iaitu perkhidmatan sokongan (5,124), perkhidmatan kesihatan (1,407) serta maklumat dan komunikasi (1,022), katanya.

“Secara lazimnya, projek pelaburan mengambil masa 18-24 bulan untuk direalisasikan bergantung kepada skala projek dan keadaan ekonomi semasa.

“Mengikut statistik dan pengalaman Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), kebiasaannya 85 peratus projek pelaburan asing akan direalisasikan dalam tempoh tersebut,” katanya. 

Liew berkata buat masa ini Malaysia mempunyai kelebihan seperti logistik yang baik, kemahiran serta ekosistem dan rantaian bekalan yang kukuh.

“Ini telah memberi peluang untuk Malaysia mengambil peluang dalam keadaan geopolitik yang tegang di antara Amerika Syarikat dengan China, dan kita telah menyaksikan kesan itu tahun lepas dan tahun sebelumnya yang menyaksikan pelaburan asing paling tinggi dalam sejarah memasuki negara. Ini adalah kelebihan kita.

“Kita ada kemahiran, dan kita ada pekerja berkemahiran. Tetapi ramai rakyat Malaysia bekerja di Singapura sebagai pekerja gig. Maka persoalan yang kita perlu selesaikan untuk mewujudkan lebih banyak kerja atau dapat lebih ramai pekerja berkemahiran adalah menaikkan tahap gaji dalam sektor perkilangan,” katanya. 

Liew berkata Malaysia tidak menghadapi masalah kekurangan pekerja berkemahiran, sebaliknya yang dibangkitkan adalah isu gaji. 

“Secara global, industri semikonduktor memerlukan bakat baharu kerana industri ini telah mengalami satu lonjakan atau pembaharuan sangat pesat dan cepat. Kita perlu lebih ramai yang memahami semikonduktor.

“Malaysia akan mewujudkan lebih banyak institusi pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional serta  institut pengajian tinggi supaya kita boleh menjana kemahiran dan pekerja serta bakat dalam bidang itu,” katanya. 

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan