AM

LEBIH 2,000 PELUANG KERJAYA DITAWAR DI PROGRAM MADANI RAKYAT

24/02/2024 04:33 PM

KUALA SELANGOR, 24 Feb (Bernama) -- Lebih 2,000 peluang pekerjaan ditawarkan oleh 38 majikan dan syarikat dengan 30 peratus daripadanya disasarkan untuk diisi terus di seluruh negara dengan majoriti penempatan pekerjaan di Kuala Selangor.

Ahli Sekretariat Majlis Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (MTVET) Negara Halim Abdullah berkata pengunjung terutama anak muda boleh merebut peluang ini yang ditawarkan pada Program MADANI Rakyat Zon Tengah di Kompleks Sukan Kuala Selangor, di sini.

Beliau berkata pameran kerjaya, temu duga terbuka, sesi kaunseling kerjaya disediakan di reruai Perkeso (MYFuturesJobs).

Menurutnya pengunjung boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai program yang ditawarkan serta peluang menyertai program latihan TVET berdasarkan kecenderungan dan minat masing-masing.

“Selain peluang pekerjaan pelbagai institusi TVET seluruh negara di bawah kementerian turut terlibat yang menyediakan maklumat dan perkhidmatan bidang masing-masing.

“Antara pempamer terlibat Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM), Kementerian Sumber Manusia, Institusi Latihan Kemahiran Belia Dan Sukan (ILKBS), Kementerian Belia Dan Sukan Jabatan Pendidikan Politeknik Dan Kolej Komuniti (JPPKK), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan banyak lagi.

“Kita juga mendapat kerjasama MAG Auto Garage juga merupakan pusat sehenti automotif atau one stop centre yang turut terlibat secara aktif dalam pelaksanaan latihan TVET selain jenama Blueshark Malaysia yang mempromosikan teknologi tinggi kenderaan elektrik (pemotoran),” katanya ketika ditemui di Karnival Kerjaya dan TVET sempena program itu hari ini.

Program MADANI Rakyat Zon Tengah yang berakhir esok, menawarkan pelbagai acara menarik kepada pengunjung antaranya kaunter bayaran saman Polis Diraja Malaysia, penukaran topi keledar percuma selain pelbagai perkhidmatan kerajaan.

Program yang bermula 9 pagi hingga 10 malam itu adalah kesinambungan kepada Program Setahun Bersama Kerajaan MADANI, yang menjadi wadah masyarakat mendapatkan maklumat tentang 163 perkhidmatan kerajaan persekutuan, negeri dan agensi yang berkaitan.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan