AM

PAKEJ 11 PROJEK LANGAT 2 FASA 1 DIIKTIRAF MBOR 

29/09/2023 08:48 PM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) -- Pakej 11 projek Langat 2 Fasa 1 telah diiktiraf oleh Malaysia Book of Records sebagai saluran paip air berkembar selari terowong mikro terpanjang dan terdalam di negara ini.

  Paip air yang mengagumkan itu mempunyai ukuran 331.50 meter panjang dan purata kedalaman 25.23 meter.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB) Zulkiflee Omar berkata reka bentuk kerja terowong mikro Pakej 11 itu membuktikan komitmen PAAB terhadap usaha kemampanan.

“Dengan membina paip selari, kami dapat mengurangkan risiko sebarang kemungkinan kebocoran pada paip bawah tanah.

"Pandangan jauh ini membolehkan kerja-kerja penyelenggaraan dan pembaikan yang lebih mudah pada masa hadapan, memastikan infrastruktur penting ini terus dapat memberi khidmat kepada masyarakat kita dengan berkesan," katanya dalam ucapannya sebelum menerima anugerah daripada perunding rekod kanan MBOR Edwin Yeoh, di sini, hari ini.

Langat 2 Fasa 1, sebuah projek di bawah PAAB, melibatkan membekal dan memasang saluran paip air terawat utama dari Lebuhraya Sungai Besi ke kolam air sedia ada di Bukit Dengkil, manakala Pakej 11 ialah saluran paip utama yang berperanan menyalurkan bekalan air terawat ke koridor barat, Selangor and Kuala Lumpur.

Zulkiflee berkata kerja-kerja terowong mikro di bawah Pakej 11 itu telah merentasi lima saluran pengangkutan utama Lembah Klang, termasuk Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban, Aliran Transit Aliran Massa 2 (bertingkat), laluan rel KTMB, ERL (Express Rail Link), dan BESRAYA. Lebuhraya.

Menurutnya, setakat Ogos, projek Langat 2 Fasa 1 telah mencapai kadar kemajuan keseluruhan 95.28 peratus.

Beliau berkata projek itu dijangka mampu menyalurkan sejumlah 1.13 juta liter air terawat setiap hari menjelang akhir tahun daripada kira-kira 656.5 juta liter kini.

Zulkiflee berkata projek itu bukan sahaja mentakrifkan semula keupayaan PAAB tetapi juga telah memulakan era baharu keselamatan air untuk Lembah Klang, dengan pencapaian yang  mampu memecahkan rekod.

“Memandang ke hadapan, marilah kita imbau bahawa air adalah kehidupan dan dengan usaha seperti Pakej 11, kita menjamin masa depan yang lebih baik untuk semua,” katanya.

-- BERNAMA 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan