EKONOMI

PERDAGANGAN MALAYSIA SUSUT SUSULAN PENYUSUTAN NILAI SEKTOR KOMODITI - LIEW

25/09/2023 08:44 PM

KUALA LUMPUR, 25 Sept (Bernama) -- Perdagangan Malaysia yang merosot kepada RM1.718 trilion bagi tempoh Januari hingga Ogos 2023 berbanding RM1.869 trilion bagi tempoh sama pada 2022 adalah disebabkan penurunan nilai sektor komoditi seperti sawit dan petroleum. 

Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Liew Chin Tong berkata penyusutan itu adalah berikutan kelembapan ekonomi di pasaran utama Malaysia seperti Amerika Syarikat dan China dan gangguan dalam rantaian bekalan.

“Bagaimanapun, Malaysia masih merekodkan lebihan dagangan ke-40 bulan berturut-turut pada Ogos 2023, justeru melambangkan asas perdagangan negara yang kukuh.

“Peningkatan ini disokong oleh sektor-sektor bernilai tinggi seperti elektrik dan elektronik. Seterusnya, trend penurunan nilai perdagangan baru-baru ini bersifat sementara dan juga dapat dilihat pada prestasi perdagangan negara-negara Asean lain seperti Singapura, Filipina, Indonesia dan Thailand,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) bagi Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) di Dewan Negara hari ini.

Katanya dalam usaha memastikan prestasi perdagangan negara kekal mampan, MITI menerusi Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) telah melaksanakan 30 program promosi eksport bagi 2023 dengan 12 daripadanya menyasarkan peningkatan eksport ke negara-negara Asean.

“Untuk meneruskan momentum pertumbuhan eksport, sejumlah 63 program promosi eksport telah dirancang bagi 2024 dengan 16 daripadanya melibatkan negara-negara Asean,” katanya. 

Berhubung kadar kesedaran dan penggunaan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) khususnya Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) dalam kalangan komuniti perniagaan yang disifatkan sangat rendah, Liew berkata MITI telah melaksanakan pelbagai libat urus dengan pihak berkepentingan. 

Beliau berkata kementerian telah melaksanakan kira-kira 300 sesi libat urus dan penerangan kepada pelbagai pihak berkepentingan termasuk dewan perniagaan dan persatuan industri, sebelum RCEP berkuat kuasa pada 18 Mac 2022 dan CPTPP pada 29 November 2022.

Pada 8 Ogos 2023, MITI telah melaksanakan sesi libat urus bagi menerangkan faedah RCEP dan CPTPP kepada kira-kira 250 wakil pelbagai dewan perniagaan dan persatuan industri.

Dari segi kadar penyertaan rendah dalam RCEP dan CPTPP, Liew berkata kadar penyertaan Malaysia kepada RCEP dan CPTPP diukur melalui pengeluaran sijil tempasal bagi eksport Malaysia ke negara-negara RCEP dan CPTPP bagi pengeksport Malaysia menikmati layanan tarif berkeutamaan.

Beliau berkata bagi tempoh CPTPP berkuat kuasa pada 29 Nov 2022 sehingga 15 Sept 2023, sebanyak 3530 sijil tempasal bernilai RM1.29 bilion telah dikeluarkan, manakala bagi tempoh RCEP berkuat kuasa pada 18 Mac 2022 sehingga 15 Sept 2023, sebanyak 2134 sijil tempasal bernilai RM 646 juta dikeluarkan.

“Ini menunjukkan pengeksport dan pengilang Malaysia telah mula menggunakan layanan tarif berkeutamaan bagi menikmati faedah akses pasaran yang terbuka oleh RCEP dan CPTPP,” katanya.

-- BERNAMA

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan RM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2023 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan