AM

MCMC GESA PENGAMAL MEDIA BUAT LAPORAN BERTANGGUNGJAWAB, ELAK MAKLUMAT PALSU

23/09/2023 12:08 AM

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Bernama) -- Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) menggesa pengamal media untuk membuat pelaporan yang bertanggungjawab, selain menekankan kepada ketepatan konteks liputan berita.

MCMC dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, adalah penting bagi pengamal media untuk mempraktikkan pertimbangan yang beretika, dan mengelakkan daripada menggunakan kandungan berita sebagai senjata untuk menyebarkan maklumat palsu.

“MCMC memandang serius kesan akibat pelaporan yang kurang bertanggungjawab terhadap masyarakat,” menurut kenyataan itu.

Gesaan tersebut diutarakan MCMC bagi menjawab laporan berita yang disiarkan portal MalaysiaNow, berhubung kekecohan yang berlaku di Parlimen serta hantaran Facebook tokoh wartawan Datuk A. Kadir Jasin hari ini. 

Dalam masa sama, MCMC turut menekankan kepentingan pelaporan tepat yang merujuk konteks sebenar ucapan yang disampaikan di Parlimen, tanpa menggunakan kandungan berkenaan bagi tujuan menyebarkan kebencian dan mencetuskan provokasi.

“Pemerhatian MCMC mendapati, beberapa pelaporan telah dijadikan senjata untuk memanipulasi kandungan, serta mencetuskan rasa tidak hormat dan naratif yang mengelirukan.

“Bagi mencegah berlakunya sebarang cubaan melakukan kesalahan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM 1998), MCMC meminta kerjasama penuh daripada pihak atau individu berkaitan serta juga saluran berita,” menurut kenyataan itu.

Sementara itu, MCMC menasihatkan para pegamal media untuk sentiasa mematuhi Kod Kandungan, supaya dapat memastikan pelaporan yang bertanggungjawab selain mengelakkan daripada melangkaui batas kebebasan.

“Dengan mengikuti garis panduan tersebut, saluran-saluran berita boleh menyumbang kepada suatu wacana yang lebih seimbang dan termaklum, bebas daripada sebarang manipulasi dan maklumat yang kurang tepat,” menurut kenyataan itu. 

-- BERNAMA

 

 

 

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan