JENAYAH & MAHKAMAH

OP PEWA: JPJ KELUARKAN 280 SAMAN, 49 WARGA ASING DITAHAN

21/09/2023 05:56 PM

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) -- Jabatan Pengangkutan Jalan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JPJWPKL) mengeluarkan 280 saman bagi pelbagai kesalahan dalam Operasi Pemandu Warga Asing (Op Pewa) di sekitar Jalan Tasik Tambahan, Ampang di sini hari ini.

Timbalan Pengarah JPJWPKL Erick Jusiang berkata daripada jumlah itu, 114 saman dikeluarkan kepada warga asing yang tidak mempunyai lesen memandu, 32 saman bagi kesalahan kenderaan tidak mempunyai perlindungan insurans, manakala 68 kenderaan disita iaitu 64 motosikal, dua kereta dan dua lori.

Beliau berkata pemeriksaan mendapati kebanyakan kenderaan yang disita ialah milik warga tempatan yang dipandu warga asing.

"Saya menasihatkan kepada warga tempatan supaya tidak menyewa atau membenarkan warga asing memandu kenderaan mereka kerana saman akan dikeluarkan kepada pemandu dan pemilik serta kenderaan itu disita di bawah Seksyen 64 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Erick berkata dalam operasi terbabit, 49 warga asing dari Bangladesh, Myanmar, India, Pakistan dan Indonesia turut ditahan kerana tiada dokumen perjalanan yang sah dan tinggal melebihi masa di negara ini.

Katanya, kesemua mereka yang berumur 20 hingga 50 tahun itu dibawa ke pejabat Jabatan Imigresen Malaysia Kuala Lumpur untuk tindakan lanjut.

Beliau berkata operasi yang bermula kira-kira 9 pagi dan berakhir 2 petang itu disertai 68 anggota JPJWPKL dan 11 anggota Jabatan Imigresen.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2024 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan