BERITA TERGEMPAR | Malaysia hopes ASEAN-Canada Free Trade Agreement negotiations can be concluded soonest possible for mutual benefit - PM Anwar | |
PUTRAJAYA, 26 Mei (Bernama) -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang menjalankan siasatan berhubung dakwaan terdapat unsur rasuah bernilai RM399 juta melibatkan projek Petronas dan sebuah syarikat minyak dan gas antarabangsa di Sarawak.
SPRM dalam kenyataan hari ini mengesahkan telah membuka fail siasatan berhubung dakwaan berkenaan seperti yang disiarkan di sebuah portal baru-baru ini.
"Pihak Petronas memberikan kerjasama penuh dengan pihak SPRM," kata suruhanjaya itu.
Laporan portal itu mendakwa Petronas dikatakan ‘memberi’ hampir RM400 juta kontrak terhadap sebuah syarikat yang sebelum ini telah diputuskan bersalah atas penglibatan rasuah di seluruh dunia.
Laporan itu turut meminta SPRM menyiasat jika ada salah laku melibatkan kepimpinan tertinggi Petronas.
SPRM berkata setakat ini pihaknya telah menemui beberapa kelemahan dalam amalan, sistem dan tatacara kerja berhubung isu berkenaan serta telah mencadangkan penambahbaikan prosedur operasi standard (SOP) sebagai langkah pencegahan.
SPRM turut menyeru mana-mana pihak yang mempunyai maklumat baharu berhubung isu berkenaan untuk tampil menyalurkan kepadanya bagi siasatan lanjut di bawah Akta SPRM 2009.
-- BERNAMA
BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).
Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial