AM

SESI PERSEKOLAHAN PADA JANUARI BERMULA 2026 - FADHLINA

23/05/2023 02:30 PM

KUALA LUMPUR, 23 Mei (Bernama) -- Sesi persekolahan akan kembali dimulakan pada Januari bermula 2026, umum Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek. 

Beliau berkata Kementerian Pendidikan (KPM) juga merancang untuk diawalkan permulaan kalendar akademik sesi 2024/2025 kepada Februari 2025.

“KPM telah meneliti cadangan untuk mengembalikan semula kalendar akademik persekolahan bermula pada Januari seperti sebelum ini...berharap dengan pengumuman ini, aspek kewangan dan ekonomi dapat dirancang mulai sekarang oleh semua pihak yang terlibat.

“Secara tidak langsung perancangan cuti keluarga, kenduri-kendara dan cuti guru seperti yang telah diumumkan dalam 10 prakasa sempena sambutan Hari Guru dapat diatur berdasarkan kalendar akademik persekolahan ini yang akan diwartakan,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini. 

Beliau menjawab soalan Aminolhuda Hasssan (PH-Sri Gading) yang ingin tahu bilakah sesi akademik persekolahan dapat dimulakan pada Januari seperti lazimnya sebelum penularan COVID-19.

Mengulas lanjut, Fadhlina berkata pihaknya sedang melihat kepada keperluan dan kesesuaian penyediaan kalendar akademik persekolahan bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan secara optimum dan memenuhi jumlah 190 hari persekolahan yang diperlukan dalam setahun.

“KPM juga telah melakukan penjajaran kepada jadual peperiksaan awam supaya ia selari dengan perubahan kalendar akademik persekolahan,” katanya. 

Menurutnya, sebarang perubahan kepada kalendar akademik persekolahan perlu mengambil kira faktor ekonomi setempat, kejadian banjir pada hujung tahun selain memastikan ia tidak mengganggu jadual peperiksaan awam seperti Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). 

-- BERNAMA

 

 


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan RM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2023 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan