JENAYAH & MAHKAMAH

Pemandu Maut Lori Terhumban Ke Dalam Laut

05/04/2023 02:07 PM

IPOH, 5 April (Bernama) -- Seorang lelaki mati lemas apabila lori 10 tan yang dipandunya terjatuh ke dalam laut di Terminal Maritim Lumut dekat Manjung, hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sitiawan Mohd Azizi Zakaria berkata pihaknya menerima panggilan mengenai insiden itu daripada pihak pelabuhan pada 5.30 pagi tadi dan operasi menyelamat turut dibantu anggota Unit Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) BBP Pulau Pangkor.

Beliau berkata mangsa dikenali sebagai Aqil Rasydan Razmi berusia 20-an berjaya dibawa naik pada pukul 9.45 pagi tadi, namun disahkan meninggal dunia oleh petugas kesihatan.

"Sebuah lori 10 tan terjatuh ke dalam laut pada kedalaman kira-kira 11 meter. Kapal yang berdekatan pelabuhan telah ditarik bagi memudahkan operasi penyelamatan dilakukan. 

"Dua unit kren dari pelabuhan dalam tindakan untuk membawa naik lori berkenaan ke tebing," katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Azizi berkata mangsa dihantar ke hospital Manjung untuk bedah siasat dan operasi tamat sepenuhnya pada 10.13 pagi.

-- BERNAMA


BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor Bahru), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan FM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

© 2026 BERNAMA   • Penafian   • Dasar Privasi   • Dasar Keselamatan